Masové koule s koprovým dipem

DSC_8506

Masové kuličky s dipem z jogurtu a kopru mě naučil Ondra. Jak jsem psala minule u Kulajdy, kopr mám moc ráda a miluju, když mi voní kuchyní. Masové kuličky s jogurtovým dipem podávejte ideálně s pečenými brambůrky.

INGREDIENCE (na 4 – 5 pořádný porcí):

  • 1 kg mletého masa (80% hovězí, 20% vepřové)
  • 1 červená cibule
  • 50 g slaniny
  • 5 stroužků česneku
  • 2 vejce
  • Strouhanka
  • Sůl, pepř
  • 500 g bílého jogurtu
  • Čerstvý kopr
  • Olej

DSC_8499

POSTUP:

  1. Oloupejte cibuli a 3 stroužky česneku.
  2. Cibuli  a slaninu nakrájejte na několik kusů a společně se třemi stroužky česneku vložte do mixeru.
  3. Vše umixujte v hladkou směs a spolu s mletým masem vložte do misky.
  4. Přidejte 2 vejce, sůl, pepř a větší hrst struhanky.
  5. Propracujte maso rukama a přidejte podle potřeby strouhanku tak, aby ze směsi šly tvarovat kuličky. Nezapomeňťe, že až se strouhanka nasákne, maso ještě zhoustne a proto přidávejte opatrně.
  6. Z masa rukama vytvarujte kuličky (odměřuju lžičkou – 1 vrchovatá lžička masa = 1 kulička), velikost si můžete přizpůsobit.
  7. Na pánvi rozpalte olej a orestujte na něm postupně všechny kuličky. Nasypte je na pekáček a dejte je na 10 min dojít do trouby předehřáté na 180°C. Občas je promíchejte a otočte.
  8. Připravte si dip. Do mističky nalijte jogurt, prolisujte 2 stroužky česneku a přidejte posekaný kopr v množství podle chuti. Já ho dávám opravdu hodně.
  9. Kuličky můžete podávat zvlášť s dipem, nebo je předem v misce promíchat.

TIP NA PŘÍLOHU: Omyjte brambory a nakrájejte je na tenoučké plátky. Na plech si dejte pečící papír a na něj rozprostřete všechny plátky brambor. Posolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a pečte na 180°C asi 15 minut. Poté pusťte cyrkulaci vzduchu a pečte do křupava.

DSC_8503

DSC_8513