Domácí housky

DSC_8608

Domácím houskám se žádný jiný nevyrovnaj.“ To řekl včera Ondra, kdy jsme si je dávali s uzenou vepřovou pečení. Upečte si je i vy, protože to není nic těžkého a budete z nich mít mnohem větší radost, než když si je koupíte v obchodě.

INGREDIENCE:

  • 270 ml mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 50 g másla
  • Lžička cukru
  • 2 žicky soli
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vece a 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání

DSC_8617

POSTUP:

  1. Mléko ohřete na tělovou teplotu, a 1/2 odlijte do hrnečku.
  2. Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.
  3. Ve velké míse smíchejte ouku se solí, přidejte rozuštěné máslo, vejce a veškeré mléko.
  4. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučěný val a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.
  5. Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zaryte utěrkou nebo fresh folií.
  6. Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.
  7. Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů.
  8. Každý dí rozdělte a 3 dlší díly a upleťte klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabydou.
  9. Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout (doporučuji překrýt utěrkou, aby neosychaly).
  10. Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posypejte je. Já jsem na posypávání použila jen hrubozrnnou sůl.
  11. Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je chcete křupavější, můžete ke konci zapnout cyrkulaci vzduchu.
  12. Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.