Rajčatová polévka

DSC_8477

Na rajčatové polévce mám nejradši její jednoduchost a moc mi chutná, když si do talíře naliju pořádnou dávku olivového oleje. Dřív jsem rajčatovou polévku nesnášela, ale tahle mi prostě učarovala.

SUROVINY:

  • 2 konzervy loupaných rajčat (asi 800 g)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 malá cibule
  • 1 chilli paprička
  • Pořádná hrst čerstvé bazalky
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Smetana (může a nemusí být)
  • Zakysaná smetana
  • Krémové balsamico
  • Kousek parmazánu

DSC_8472

POSTUP:

  1. Otevřete si konzervy, oloupejte cibuli a česnek.
  2. Cibuli nasekejte nadrobno a česnek jen rozbijte.
  3. V hrnci na nízkou teplotu rozehřejte asi 2 lžíce olivového oleje a pomaloučku v něm nechte česnek pouštět chuť.
  4. Po asi pěti minutách přidejte cibulku, zvyšte teplotu a krátce restujte, než cibulka zesklovatí. (pozor na připálení česneku, mohl by zhořknout)
  5. Přidejte nasekanou chilli papričku podle chuti (můžete ji zbavit semínek, aby méně pálila) a vše zalijte loupanými rajčaty.
  6. Do každé plechovky nalijte trochu vody a tu ještě přidejte do hrnce – využijete jednoduše celý obsah konzervy.
  7. Asi 3/4 bazalky posekejte a přidejte do polévky. Tu nechtě 10 minut provařit a poté odstavte a rozmixuje tyčovým mixerem.
  8. Osolte, opepřete, přidejte asi lžíci krémového balsamica a ještě krátce prohřejte. POkud chcete polévku zjemnit, přidejte smetanu a provařte.
  9. Servírujte do hlubokého talíře, do každé porce přidejte trošku zakysané smetany, pár lístků bazalky, olivový olej a krémové balsamico.
  10. Na závěr postruohejte troškou parmazánu a můžete podávat.

TIP: Do rajčatové polévky se krásně hodí i těstoviny nebo noky.

Nejjednodušší recept na noky: V hrnečku rozkvedlejte vajíčko, špetku soli a pepře, špetku strouhaného parmazánu a za stálého míchání přidávejte mouku do zhoustnutí. Těstíčko by nemělo být tekuté, ani moc tuhé. Čím bude tužší, tím tvrdčí budete mít noky. Do vroucí polévky přidávejte noky, které vytvarujete dvěma lžičkami. Až vyplavou, jsou hotové. Těsto lze obohatit bylinkami nebo česnekem.