Hovězí hrudí na červeném víně

DSC_8457

Když jsme koupili hovězí hrudí, vlastně jsem ještě ani nevěděla, co z něj udělám. Našla jsem na internetu pár tipů, poupravila podle sebe a pustila jsem se do toho. Je to maso, které mi tak nějak chuťově i strukturou připomíná hovězí líčka a proto mi k tomu sedlo, připravit maso na víně. A pomalu. Pokud ale nemáte rádi tučné maso, asi vás hrudí příliš nezaujme, ačkoliv mu jeho prorostlost přidává na plné chuti.

INGREDIENCE:

  • 1 Kg hovězího hrudí
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 větší petržel
  • 1/4 celeru
  • 5 kusů hovězích kostí (mohou být morkové, ale nemusí)
  • Snítka tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 stroužky česneku
  • Malá plechovka rajčatového protlaku (můžete dát více nebo méně, podle toho, jak to chcete mít rajčatové)
  • Asi 300 ml červeného vína
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej

DSC_8456

POSTUP:

  1. Rozpalte hrnec (ideálně litinový) a na trošce oleje opečte kosti až do hněda.
  2. Vyjměte kosti a ve stejném hrnci prudce zatáhněte neochucené maso ze všech stran. To poté odložte na talíř a překryjte vlhkou utěrkou, aby neoschlo.
  3. Očistěte si zeleninu, z cibule ale sloupněte jen svrchní slupku.
  4. Mrkev, celer i petržel nakrájejte na větší kusy, česnek jen rozbijte, cibuli přepulte.
  5. V hrnci od masa a kostí orestujte kořenovou zeleninu s cibulí dozlatova, poté přidejte i česnek a tymián. Ještě krátce restujte.
  6. Vložte do hrnce kosti a rajčatový protlak. Přisypejte tymián obraný z větviček a krátce prohřejte.
  7. Vše hojně podlijte vínem a nechte jej lehce svařit – odpaří se většina alkoholu.
  8. Přidejte do hrnce bobkový list, nové koření, maso a vše zalijte vodou tak, aby většina surovin byla ponořená.
  9. Vše nechte pod pokličkou dusit, dokud nezměkne maso. Já ho dusila asi 4,5 hodiny a bylo jako máslíčko, ale doba je individuální.
  10. Až bude maso měkoučké,opatrně ho vyndejte a sceďte omáčku od veškerého pevného obsahu.
  11. Nalijte omáčku do pánve a zprudka ji nechte svařit až do husta. Vyvaří se přibližně 2/3 tekutin. Potom dochuťte solí a pepřem.
  12. Maso už nemusíte dochucovat, protože omáčka má poměrně výraznou chuť.
  13. Maso podávejte přelité trochou omáčky.

TIP: Podávejte s bramborovou kaší. Pokrm můžete doplnit o hrášek, nebo mrkev restovanou na másle.