Kulajda

DSC_8181

Kulajda je převážně letní až podzimní polévka. Zkrátka nejvíc frčí, když venku vrcholí houbařská sezona. Já jsem ale potkala ve stánku kopr a hned jsem na ní dostala chuť, sezona nesezona. Vůně kopru mi strašně moc připomíá kuchyň u prababičky Marušky, tam to po něm vždycky krásně vonělo.

INGREDIENCE:

  • 2 cibule
  • 30 g másla
  • 1,5 l vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Svazeček kopru (něco okolo 40 g)
  • ocet
  • sůl, pepř
  • 3 vajíčka
  • 400 g brambor
  • 70 g hub (ideálně hříbky – můžete sušené i čerstvé)
  • Šlehačka, nebo zakysaná smetana, asi 1 kelímek

POSTUP:

  1. Nakrájejte cibulku nadrobno a v hrnci rozpusťte máslo.
  2. Na másle cibulku osmahněte a poté ji zaprašte moukou. Ještě krátce restujte a poté do hrnce vlijte vývar.
  3. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Přidejte do polévky.
  4. Do polévky přidejte ještě 3/4 nasekaného kopru, pepř a trošku soli. Nechte vařit.
  5. Pokud jste použili sušené houby, namočte je do teplé vody, aby změkly. Poté je nakrájejte a i s vodou přidejte do polévky. Čerstvé houby před vařením jen očistěte a nakrájejte.
  6. Vše povařte asi 20 minut, nebo do změknutí brambor.
  7. Vejce můžete přidat v různých podobách, ale já mám nejradši jen tak rozkleplé a maličko promíchané do polévky. Teď je čas ho přidat.
  8. Do polévky přidejte zbylý kopr, smetanu podle chuti a ještě krátce provařte.
  9. Ocet nechte v malém kastrůlku projít varem a podle chuti s ním dokyselte polévku. Dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.

TIP: Ocet se převáří proto, aby vám nesrazil smetanu. Dělám to tak i u svíčkové omáčky.

DSC_8185