Vietnamské letní závitky

DSC_8294

Mám moc ráda vietnamskou kuchyni. Je plná čerstvých chutí a svěžích bylinek. Sama jsem vietnam ještě nikdy nevařila a proto jsem se rozhodla začít letními závitky. Ty se zdály jako nejlehčí varianta – naskládat suroviny a zabalit umí přeci každý. Nenechte se ale zmást, chce to chytit grif, protože jinak se vám můžou závitky rozpadat a trhat. Řekla bych, že asi tak u osmého se vám začne dařit. Nebo aspoň u mě to tak fungovalo.

DSC_8302

Náplň do letního závitku si může každý přizpůsobit podle toho, co má rád. Já třeba nepoužila mrkev, protože na mrkev jsme s Ondrou oba alergičtí. Taky se můžete rozhodnout například mezi krevetami, mletým masem a tofu. Co se týká počtu porcí, je to individuální, ale závitky jsou poměrně velké a celkem vydatné, takže většině lidí stačí přibližně 3-4 kusy coby hlavní chod.

INGREDIENCE (asi na 15 závitků):

  • cca 15 rýžových papírů
  • 3/4  balení tenkých rýžových nudlí (nudle Bún)
  • Sezamový olej
  • 3/4 okurky
  • 1 jarní cibulka
  • Mungo klíčky
  • Svazek koriandru
  • Svazek máty
  • Svazeček thajské bazalky
  • Krevety (do 1 závitku jsem dávala 4 ks)
  • Listový salát

NA OMÁČKU:

  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 3 stroužky česneku
  • Čerstvá chilli paprička (množství podle chuti a odvahy)
  • 250 ml horké vody
Omáčka dodá závitkům výraznou a pikantní chuť. Podávejte ji v mističce a závitky si do ní namáčejte.

Omáčka dodá závitkům výraznou a pikantní chuť. Podávejte ji v mističce a závitky si do ní namáčejte.

POSTUP:

  1. Okurku oloupejte, rokrojte a vydlabejte z ní měkký střed. Poté okurku nakrájejte na menší, tenké nudličky.
  2. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka, salát natrhejte na menší kousky, bylinky oberte od stonků.
  3. Dejte si vařit 2 hrnce s vodou. V jednom z nich uvařte nudle podle návodu a potom je propláchněte studenou vodou a pokapejte olejem, aby se neslepily.
  4. Ve druhém hrnci spařte krevety. Stačí je vařit krátce, aby zrůžověly (syrové krevety jsou šedivé) a potom vyndat – jinak vám zgumovatí.
  5. Vyloupejte krevety: Nejdřív odtrhněte hlavičku, odstraňte končetiny a směrem od břicha vyloupněte krunýř. Kreveta má pod zády střívko (většinou je vidět už zvenku) a to je potřeba vyndat – není to jedovaté, ale spíš nechutné. Nařízněte krevetě hřbet do hloubky střívka, což je asi 1-2 mm. Potom střívko vyjměte a krevetu opláchněte. Vařené krevetě se střívko vyndavá snáz, než syrové, jelikož syrová kreveta má hodně jemné maso a může se snadno potrhat.
  6. Na sporák si postavte pánev a nalijte do ní horkou vodu. Nechte ji mírně zahřívat. Měla by být dostatečně horká, ale zároveň byste se neměli opařit.
  7. Rýžový papír položte na chvilku do horké vody a potom ho vyndejte a rozložte na pracovní plochu (já namáčím opravdu na chviličku, jen než papír změkne). Teď pracujte trošku rychle, aby se papír nezačal lepit.
  8. Suroviny budete klást na střed papíru do jedné linie: Salát, bylinky, na ně krevety, klíčky, cibulku, okurku a rýžové nudle.
  9. Závitek zabalte tak, že vršek a spodek zahnete směrem k náplni a poté vše zarolujte. Snažte se závitek trochu utahovat, aby dobře držel pohromadě.
  10. Hotové závitky vyskládejte na talíř a připravte si omáčku k namáčení.
  11. Do misky prolisujte česnek, přidejte nasekanou chilli papričku, cukr, rybí omáčku a rýžový ocet. Pokud nejste alergici, tak jako já, můžete pro ozdobu přidat kolečka mrkve.
  12. Vše zalijte vroucí vodou, promíchejte a nechte chvíli odstát.
  13. Letní závitky můžete jíst rukama a než si kousnete, namočte je do připravené omáčky.
Přibližný postup přípravy závitku. Můžete víc zeleniny, bylinek, víc masa, míň nudlí... záleží na vaší chuti.

Přibližný postup přípravy závitku. Můžete víc zeleniny, bylinek, víc masa, míň nudlí… záleží na vaší chuti.

Nevyloupané krevety před a po vaření. Krásná barevná proměna.

Nevyloupané krevety před a po vaření. Krásná barevná proměna.

 

KDE KOUPIT?

Rýžový papír, rýžové nudle, rybí omáčku, rýžový ocet  a bylinky seženete nejlépe v Sapě, občas ve vietnamských prodejnách a nebo na chefshop.cz. Krevety nejradši kupujeme v Makru. Pokud se ale rozhodnete koupit krevety v Sapě, kupte si radši mražené v Tamda Foods. Ty „čerstvé“ v kyblících u stánků jsou taktéž jen rozmražené.

KDE OCHUTNAT BEZ VAŘENÍ?

Jarní závitky mi nejvíc chutnají v pražské restauraci Pho Vietnam Tuan Lan (Anglická ulice, nebo na Jiřáku). Výborné si ale dáte i ve zmíněné Sapě.