Domácí sekaná

DSC_8193

V sobotu jsou u nás v Říčanech farmářské trhy a nejčastěji tam chodíme pro maso „k Louňovickejm“. Kupujeme u nich i výborné mleté a proto jsme dnes obědvali sekanou. Existuje na ni asi milion receptů, ale já ji nejraději dělám podle toho svého.

DSC_8162

INGREDIENCE:

  • 850 g mletého masa (ideálně 2/3 hovězího, 1/3 vepřového)
  • 2 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce + jedno na potírání
  • 3 hrsti strouhanky
  • Velká špetka soli
  • Pepř
  • Hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • Hrst nasekaného čerstvého oregána
  • 100 g slaniny (já používám Štěpánský špek od Sváčka, mňam!!!)
  • 2 dcl piva
  • 2 lžičky dijonské hořčice

DSC_8197

POSTUP:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. 1 cibuli nasekejte nadrobno a vložte do mísy. Přidejte prolisovaný česnek, 1 lžičku hořčice, petrželku, oregáno, 2 vejce a jemně nakrájenou slaninu.
  3. Do mísy přidejte maso, sůl a pepř a vše hezky rukama propracujte.
  4. Postupně přidávejte strouhanku. Můžete použít více nebo méně, podle konzistence masa. Mělo by zůstat měkoučké, držet pohromadě a moc se nepatlat.
  5. Ochutnejte a případně dosolte, nebo dopepřete.
  6. Druhou cibuli nakrájejte na kolečka a vložte do pekáče. Tam také nalijte pivo.
  7. Z masa rukama vyvořte válec a několikrát s ním bouchněte o pracovní desku – hezky se spojí i uvnitř. Doupravte tvar a položte sekanou do pekáčku. Pokud se vám sekaná lepí na ruce, můžete si je navlhčit.
  8. Do pekáčku přilijte vodu, pokud je potřeba. Maso by i s pivem mělo být asi 1 cm podlité.
  9. Vložte sekanou do trouby a připravte si směs na potírání.
  10. Rozšlehejte 1 vejce, lžičku hořčice, špetku soli a špetku pepře. Touto směsí potírejte sekanou během pečení.
  11. Pečte přibližně 1 hodinu. Ke konci pouštím v troubě cyrkulaci vzduchu, která vytvoří lepší kůrčičku.

TIP: ćím jemněji suroviny k masu nasekáte, tím lépe vám bude výsledná sekaná držet pohromadě. Můžete vše klidně nasekat v mixeru. K sekané podávejte brambory, nebo bramborovou kaši, nakládanou okurku a nadrobno nasekanou cibuli.

Štěpánský špek od Sváčka opravdu doporučuji. Nádherně voní a chutná ještě lépe.

Štěpánský špek od Sváčka opravdu doporučuji. Nádherně voní a chutná ještě lépe.