Vybavení na potahování dortů

dsc_3900

Dnes vám představím seznam základních pomůcek a dalších věcí, které si pravděpodobně před potahováním dortu nakoupíte. V tomto článku najdete i pár tipů na moje nejoblíbenější obchody.

dsc_3899

1. FORMY NA PEČENÍ

  • Ačkoliv jsem už upekla hodně dortů, novými formami se moc nezásobuji. Ve skříňce mám jenom kulaté (30 cm, 20 cm a 17 cm v průměru) a pak používám klasické pekáče a plechy, se kterými si vždy vystačím. Pokud se vám ale bude chtít investovat do větší výbavy, určitě budete mít jednodušší práci, když si různé tvary forem na korpusy nakoupíte.

2.  PRACOVNÍ PODLOŽKA

  • Pokud nemáte hladkou pracovní desku, budete potřebovat pracovní podložku. Já používám silikonový val od Tescomy a používám ho spodní stranou nahoru. Ta má totiž hladší povrch. Můžete použít jakýkoliv silikonový val, ale doporučuji, aby byl dostatečně velký.

3. NOŽE

  • Na prokrojení korpusu je nejvodnější hodně dlouhý nůž, ideálně vroubkatý. Lze to ale zvládnout i s klasickým. Dále budete potřebovat jeden malý nožík, který se bude hodit a odkrojení přebytečné hmoty po potažení a také při modelování a dalších detailech.

4. DORTOVÁ PODLOŽKA

  • Potahovaný dort nikdy nedávám jen na tenkou papírovou krajku. Vždy používám tvrdou kartonovou a nebo plasotovu podložku, která se ani nehne. Během potahování a zdobení budete totiž s dortem často manipulovat a pokud nebudete mít tvrdou podložku, můžete dort poničit.

5. KRABICE NA DORT

  • Dort se nejlépe uchovává a přepravuje v krabici. Tady si budete muset vystačit s nabídkou obchodů a nebo improvizovat. Improvizace přijde asi často, protože většina nabízených krabic není dostatečně vysoká a nejde při větším zdobení zavřít. Řeším to tak, že krabici „přizavřu“ maximálně jak to jde a víko ke spodku přichytím izolepou , aby zůstalo v této poloze a nepoškodilo dekorace.

6. POTAHOVACÍ HMOTA A MARCIPÁN

  • Každému vyhovuje něco jiného. Jak chuťově, tak při práci. Potahovací hmoty jsou pro začátečníky jednodušší na práci než marcipán, jelikož jsou pružnější, ale marcipán vyhrává chuťově a složením. Prodává se i „něco mezi“, což je potahovací hmota s obsahem mandlí. Většinou se prodávají bílé, ale některé značky nabízejí i obarvené. K sehnání jsou i speciální modelovací hmoty, které rychleji tvrdnou. O potahovacích hmotách se konkrétněji rozepíšu v plánovaném článku o potahování dortu.

7. BARVY

  • Do potahovací hmoty a marcipánu patří gelové barvy, které jsou hodně koncentrované a moc hmotu nenaředí. Ano, jsou v nich éčka, ale používá se jich tak málo, že bych řekla, že to je zanedbatelné, ale pokud se jich i přesto bojíte, můžete sehnat přírodní barvy, které už jsou také na trhu. Více se o barvení rozepíšu v plánovaném článku na toto téma.

8. PODSYPOVÉ MATERIÁLY

  • Hmota se může při práci lepit a je potřeba ji podsypat, jako když pracujete s těstem. Vždy ale podsypávejte co nejméně, jelikož každé podsypání vám hmotu naředí a může ovlivnit její vlastnosti. Většinou negativně. Podsypávat se dá moučkovým cukrem, škrobem nebo speciální směsí z cukrářských obchodů. Co je lepší a co používám, o tom vám napíšu v samostatném článku již brzy.

9. POTRAVINÁŘSKÉ LEPIDLO

  • Můžete si koupit speciální potravinářské lepidlo, aby se vám dobře připevňovaly dekorace na dort. Podle mě je to ale zbytečná investice, jelikož odjakživa lepím pomocí lehkého navlhčení vodkou nebo vodou a funguje mi to. Tvrdé dekorace, jako například perličky, lze připevnit pomocí cukrového rozvaru.

8. VYKRAJOVAČKY

  • Vykrajovačky vám mohou usnadnit spoustu práce a získáte díky nim symetrické dekorace. K sehnání jsou jich opravdu mraky, takže je na vás, jaké se vám budou líbit a kolik si jich pořídíte. Hodně věcí se dá ale vytvořit i improvizovaně pomocí věcí, které najdete v kuchyni.

9. KOSTICE A RÁDÝLKA

  • Plastové kostice jsou fajn pomůcka při modelování, ale dá se to zvládnout i bez nich. Já si je pořídila asi až po roce, co jsem se s dorty učia. Sehnat se dají i malá nebo větší rádýlka, která jsou dobrá například při odkrajování fondánu a nebo když chcete ukroji dlouhý rovný pruh.

10. OTOČNÝ ETAŽÉR

  • Věc, kterou nepotřebujete, dokud ji nemáte. Dobře se na něm potahuje, uhlazuje i zdobí. Já na něj nedám dopustit. Nemusíte kupovat nějaký za tisíce, já mám plastový od značky Wilton (moje oblíbená) a stál mě asi 350 Kč. Při výběru je dobré podívat se, jestli má „brzdičku“ = jestli se dá nastavit, aby byl statický a neotáčel se.

11. RELIEFNÍ PODLOŽKY A POMŮCKY

  • Není nutné mít, ale můžou se hodit, pokud třeba chcete mít v základním potahu vytlačené kytičky. Prodávají se silikonové podložky, silikonové díly a nebo reliefní válečky. Funguje to tak, že nejprve vyválíte potahovací hmotu a potom do ní teprve vytlačíte relief.

12. VÁLEČEK

  • Potahovací hmotu budete válet. Můžete si koupit speciální akrylový nebo kovový váleček – ty jsou na práci nejlepší, ale já doma používám obyčejný dřevěný a pracuje se mi s ním dobře.

KDE NAKUPUJI?

Mám několik oblíbených obchodů, ale určitě jich existuje mnohem více, jen jsem je zatím nezkusila. Budu ráda, když mi do komentářů napíšete své tipy. Tady jsou moje 3 nejoblíbenější:

Dortisimo.cz – dobře fungující eshop, který má i kamenný obchod kousek od Palmovky v Praze.

Fiala Praha – skvělá kamenná prodejna na Zličíně, ve které personál opravdu cukrářství rozumí a rádi vám (a dobře) poradí. Jen eshop moc není použitelný.

Almeco – sídlí v Úvalech (web http://www.cokolady.cz) a také mají dobrý sortiment. Jen fungují tak, že mají kancelář a sklad a proto se tam nenakupuje úplně typicky.