Silvestrovská panna cotta

DSC_4332

Panna cotta je jednoduchý dezert, který ale rozhodně neurazí. Naopak je velmi populární. Tuhle silvestrovskou verzi dělám v kombinaci s „opilým ovocem“, tentokrát s malinami opilými malinovou pálenkou Baron Hildprandt, která pochází z lihovaru Blatná. Na Blatnou jsme jezdili na výlety, když jsem byla ještě dítě školou povinné. Ačkoliv pálenku normálně nepiju, tohle je opravdu příjemné dámské pití…nejen do panna cotty :) POZOR! Panna Cottu připravujte den předem!

DSC_4332

INGREDIENCE (asi na 5 pohárků):

  • 1 l smetany (33%)
  • 7 ks plátkové želatiny
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový lusk

INGREDIENCE NA MALINOVOU ČÁST:

  • 400 g rozmixovaných malin(můžete nechat zrníčka a nebo propasírujte)
  • Cukr dle chuti
  • 2 pytlíky dortového želé
  • 120 ml malinové pálenky Baron Hildprandt

DSC_4341

POSTUP – smetanový základ:

  1. Plátkovou želatinu dejte do misky se studenou vodou a nechte ji máčet, dokud nezměkne Bude to trvat asi 10 minut.
  2. Nalijte do rendlíku smetanu a přidejte cukr (cukr můžete přidat dle své chuti, pokud vám množství uvedené v receptu nevyhovuje).
  3. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a do smetany vyškrábněte jeho obsah. Poté vložte i zbytek lusku.
  4. Přiveďte smetanu k varu a ihned odstavte. Vyjměte lusk a vložte do smetany změklou želatinu. Míchejte, dokud se ve smetaně nerozpustí.
  5. Rozdělte smetanu do několika pohárků, podle toho, jak velkou porci jednoho dezertu chcete mít. Umístěte pohárky do lednice a nechte přes noc chladit – smetana ztuhne.

POSTUP – opilá malinová želatina a dokončení:

  1. Rozmixované maliny vložte do rendlíku, přidejte cukr dle chuti. Pokud maliny byly málo šťavnaté a směs není dostatečně tekutá, můžete přidat pár lžic vody.
  2. Do směsi nasypejte želé a za stálého míchání zahřívejte, ale nepřiveďte k varu.
  3. Až bude směs horká, kápněte trošku na studený talíř a tím zjistíte, zda už želé tuhne. Poté odstavte a zamíchejte do něj pálenku.
  4. Nechte lehce zchladnout, ale ne zatuhnout. Poté nalijte želé na ztuhlou panna cottu, dejte ještě na chvíli do lednice zatuhnout a můžete podávat.