Smažené uzlíky

DSC_6994

Včera jsme byli u babičky Libušky a ta pro nás připravila smažené uzlíky. Normálně nejím ani koblihy, protože mi smažené těsto moc nechutná, ale když jsem ochutnala tyhle uzlíky, úplně jsem se do nich zamilovala a dokonce jsem si je vzala ještě dneska do práce k svačině. Je to sice kalorická bomba, ale pokud jich nesníte kilo, nic se snad neděje :) Moc mi v nich chutná trochu rumový nádech a taky skořicový cukr, ve kterém se obalují. A proto jsem babičku poprosila o recept. Udělejte si doma taky uzlíky, jsou fajn! A pokud je chcete trošku ozvláštnit, nastrouhejte si do těsta jablko.

Další zajímavostí těchto uzlíků je to, že je to vlastně těsto na vdolky, takže je můžete podávat i v bochánkovém tvaru spolu s marmeládou a šlehačkou. A nebo těsto nemusíte smažit, ale upečte z něj buchty.

DSC_6994

INGREDIENCE:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru
  • 2 žloutky
  • 8 lžic tuku (2 lžíce sádla, 2 oleje, 2 másla)
  • Balíček sušeného droždí
  • Špetka soli
  • Hrnek vlažného mléka
  • Citronová kůra
  • Vanilkový cukr
  • Lžíce rumu
  • Na obalení moučkový cukr se skořicí
  • Olej na smažení

 

POSTUP:

  1. Smíchejte mouku, cukr, droždí, špetku soli, citronovou kůru, vanilkový cukr.
  2. V druhé míse smíchejte vlažné mléko, žloutky, tuk a rum.
  3. Smíchejte obě misky dohromady a vypracujte hladé těsto.
  4. Těsto dejte do tepla kynout (asi na dvojnásobné množství) – nechávám kynout přikryté v troubě na nízkou teplotu, ale babička má trik: Mísu s těstem přikryje a dá do vany, do které napustí trochu teplé vody. To se  vám může hodit, pokud vám nejde pustit trouba na nízkou teplotu.
  5. Po vykynutí z těsta tvořte uzlíky a sažte je v rozpáleném oleji (dejte si olej třeba do mnšího hrnce, aby byl trošku „hluboký“).
  6. Usmažené uzlíčky obalte ve skořicovém cukru.
  7. Podávejte teplé nebo studené, oboje je super.

 

Takže babi, moc děkuju za skvělej recept, celej den dneska máme co mlsat :)