Makový cheesecake

Cheesecake (čti čískejk, né šosé kaké a ani čískou) je u nás doma asi nejpopulárnější dort. Miluje ho můj táta a milujeme ho i my. Nejčastěji dělám vanilkový s různým ovocem, ale když jsem na Instagramu viděla makový cheesecake, bylo jasné, že ho musím zkusit.

DSC_5987

Tímto tedy samozřejmě děkuji @annapetrak, že ho na svůj Instagram vyfotila a inspirovala mě tím. Úkol zněl jasně. Vymyslet si recept, upéct a sníst. A dopadlo to víc než skvěle. Zkuste ho sami a uvidíte, že je to nečekaná dobrota.

PS: Pokud nemáte rádi mák, asi ani v čískejku vám chutnat nebude. Můj táta, věčný milovník těchto dortů, nad ním ohrnul nos.

INGREDIENCE:

  • 375g ricotty
  • 375g Philadelphie (smetanový sýr)
  • 180g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • Lžička vanilkového extraktu
  • 35 g mletého máku
  • KORPUS: 150 g máslových sušenek, 60 g mletých mandlí, 60 g rozpuštěného másla

POSTUP:

  1. Sušenky rozdrťte na prášek a spolu s mandlemi a rozpuštěným máslem vypracujte “těsto”, které se bude pořád trochu drobit.
  2. Do otevírací dortové formy skřípněte na dno pečící papír. Nasypte do formy směs na korpus, rovnoměrně rozprostřete a silně napěchujte ke dnu tak, aby vznikl jednolitý korpus. Uložte do lednice.
  3. V robotu do hladka utřete ricottu a Philadelphii, poté přidejte vejce, cukr, vanilkový extrakt a mák.
  4. Vyndejte z lednice formu s korpusem a nalijte do ní směs z robotu. Dejte péct do trouby předehřáté na 140 stupňů. Pokud vaše trouba peče víc, snižte teplotu, jinak vám cheesecake může popraskat. Pečení je u konce, když jsou okraje zlatavé, ale prostředek se ještě lehce třepe.
  5. Po upečení nechte 10 minut odstát na lince. Poté opatrně obtočte dort namočeným nožem, aby se odlepil od okrajů formy a opatrně formu otevřete.
  6. Až dort vychladne, uložte jej do lednice a podávejte, až se dobře vychladí.

DSC_5972