Prague Food Festival 2014

kokos

Na Prague Food Festivalu jsem letos byla už třetím rokem, ale poprvé jsem se soustředila i na focení, abych o tom mohla napsat na blog. Většinou totiž máme problém jídlo vyfotit, než ho sníme. Přečtěte si, co jsme ochutnali a jaké další zážitky nám PFF 2014 připravil.

DSC_5046

V letošním roce mám prostě smůlu na počasí. Na horách nebyl sníh, na pochodu Praha – Prčice lilo jako z konve a nejinak tomu bylo i na Prague Food Festivalu. Celý den svítilo sluníčko a bylo horko, ale v pět hodin se počasí zkazilo a přišla bouřka. A my jsme na festival šli od pěti. Chuť k jídlu ani náladu nám ale nevlídné počasí nezkazilo. Zkazilo mi jen pár fotek, protože pořád nejsem ve focení úplně dobrá a trošku jsem se prala se světlem, které střídavě mizelo a přicházelo. Nicméně, odvážně jsem to celé absolvovala v balerínkách a šatech, jako správná dáma.

DSC_5047

Na PFF je nejlepší taktikou kupovat si celá menu do skupinky. Tak toho ochutnáte asi nejvíc, hlavně když jste početnější parta. My jsme zkusili různé druhy masa, paštik, sushi i dezertů od nejrůznějších restaurací. Všechno najdete níže mezi fotkami.

V paměti mi hodně utkvěl hovězí lanýžový tatarák od stánku Angusfarm a pak taky dokonalé halušky se špekem z Farmy Košík. Chuť lanýžů v tataráku byla opravdu výrazná a k masu se perfektně hodila. Dalším důležitým bodem pro mě byly dezerty, přičemž o první místo se dělí Chateau Liblice a Aureole. Z Liblic nám dovezli kaštanovo – čokoládový dort se zmrzlinou z mascarpone a pomerančovou omáčkou a stánek Aureole si přichystal karotkovo – zázvorový dortík s krémem z pečené bílé čokolády a sorbetem z rudých pomerančů a thajské bazalky. Jedno i druhé byl naprosto nebeský zážitek.

Naše maso mě vlastně ani nepřekvapilo, protože jsem už předem věděla, že nás čekají opravdové uzeniny a další dobroty v jejich stylu. Pokud vám na PFF budou zbývat poslední Grandy a budete mít trochu hlad, tady se za málo peněz opravdu najíte a ještě si můžete popovídat se skvělou obsluhou. Tenhle stánek měl jednoznačně nejlepší atmosféru. A buřty. Ale nechte si ho určitě až nakonec, jinak se zaplácnete a tolik si nevychutnáte talířky se sushi nebo kaviárem.

Já v celé své kráse, mládnu při pití madého kokosu.

Já v celé své kráse, mládnu při pití madého kokosu.

Co vás určitě po spoustě jídla osvěží, je stánek Fresh Bedýnek. Tam jsem si dala mladý kokos a připadala jsem si jak na dovolené v Karibiku. Do kokosu vám zapíchnou brčko a vy si můžete užít přírodní šťávu, která vás opravdu nakopne.

Na závěr, když jsme už byli úplně najedení a zbývalo nám posledních pár Grandů, znovu nás cvrnkl do nosu stánek Angusfarm, kde jsme si při první návštěvě nevšimli levandulových palačinek. Ono se říká, to nejlepší nakonec, a tady to fakt platilo. Tenoučká palačinka s levandulovým sirupem, snítkou levandule a levandulovou pusinkou… tak to byl pro mě ráj. Já miluju levanduli, protože mi připomíná léto a moře. Dostala jsem také ochutnat levandulový med (věděli jste, že ho dělají včely speciálně nasazené na levandulová pole???) a koupila jsem si domů svazek „gastro bio“ levandule, takže bude nějaký levandulový recept. Tady byla asi i nejmilejší obsluha. Paní byla stejně kouzelná, jako samotná levandule a měla čas mi o všem popovídat. Mohu jedině doporučit, i pokud se na PFF nedostanete. Najdete je na www.levandulova.cz (psala jsem o nich už ve vánočním článku, protože jsem dostala sirup pod stromeček).

Více vám povím ve fotkách:

Nastudovat mapu a meníčka je základ, aby člověk investoval do toho nejlahodnějšího.

Nastudovat mapu a meníčka je základ, aby člověk investoval do toho nejlahodnějšího.

Lindt pro čokoládomilce.

Lindt pro čokoládomilce.

Šrumec okolo kapřích hranolek.

Šrumec okolo kapřích hranolek.

Secret of raw - tiramisu a zmrzlinový jahodovo -limetkový cheesecake.

Secret of raw – tiramisu a zmrzlinový jahodovo -limetkový cheesecake.

Angus lanýžový tatarák.

Stánek Angusfarm: Angus lanýžový tatarák.

Nese se jídlo.

Nese se jídlo. Jídlo se nese. Mňam.

Angus hovězí žebro pečené na kořenové zelenině s  křenovou omáčkou a farmářským chlebem.

Stánek Angusfarm: Angus hovězí žebro pečené na kořenové zelenině s křenovou omáčkou a farmářským chlebem.

Angus / Wagyu grilovaný steaks bylinkovým máslem, pečeným jarním brambůrkem a cibulovým chutney.

Stánek Angusfarm: Angus / Wagyu grilovaný steaks bylinkovým máslem, pečeným jarním brambůrkem a cibulovým chutney.

U Štěpána: Domácí játrová paštika, meruňková marmeláda a chléb.

U Štěpána: Domácí játrová paštika, meruňková marmeláda a chléb.

U Štěpána: Dušená hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou, celerové pyré

U Štěpána: Dušená hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou, celerové pyré

U Štěpána: Domácí jablečný koláč s drobenkou. (Náplň mile překvapila, opravdu hrála chutí)

U Štěpána: Domácí jablečný koláč s drobenkou. (Náplň mile překvapila, opravdu hrála chutí)

Stánek U Štěpána.

Stánek U Štěpána.

Stylové lehátko jsme bohužel nevyužili. Dešťové lázně my neradi.

Stylové lehátko jsme bohužel nevyužili. Dešťové lázně my neradi.

Chateau Liblice: Paštika z vepřového bůčku a kachních jater s brusinkami a omáčkou z červené řepy, domácí chléb zadělávaný černým pivem. (opravdu masová paštika, moc dobrá)

Chateau Liblice: Paštika z vepřového bůčku a kachních jater s brusinkami a omáčkou z červené řepy, domácí chléb zadělávaný černým pivem. (hodně masová paštika, moc dobrá)

Chateau Liblice: Kaštanovo-čokoládový dort, zmrzlina z mascarpone a pomerančová omáčka.

Chateau Liblice: Kaštanovo-čokoládový dort, zmrzlina z mascarpone a pomerančová omáčka. Ještě jsme v tomto stánku měli dušený býčí krk s bramborovými noky, který byl naprosto úžasný, ale zapomněla jsme ho vyfotit.

Farma Košík: Brynzové halušky se škvarky. (byly jemné, brynza nebyla úplně výrazná a špek tvořil krásné křupavé kousky)

Farma Košík: Brynzové halušky se škvarky. (byly jemné, brynza nebyla úplně výrazná a špek tvořil krásné křupavé kousky)

Aureole: Sushi set uramaki roll: losos Label Rouge & tuňák Yellowfin à la tartar, kimchi majonéza, mělnický chřest, shiso listy, kikkoman sójová omáčka, wasabi, marinovaný zázvor.

Aureole: Sushi set uramaki roll: losos Label Rouge & tuňák Yellowfin à la tartar, kimchi majonéza, mělnický chřest, shiso listy, kikkoman sójová omáčka, wasabi, marinovaný zázvor.

Aureole: Vykostěné kachní stehno à la pekingská kachna, hoisin omáčka, čerstvá okurka, jarní cibulka v šafránové placičce.

Aureole: Vykostěné kachní stehno à la pekingská kachna, hoisin omáčka, čerstvá okurka, jarní cibulka v šafránové placičce. (Na mě byla kachna moc sladká, ale je to otázka chuti. Ostatním chutnalo moc.)

Aureole: Karotkovo-zázvorový dortík, krém z pečené bílé čokolády, sorbet z rudých pomerančů a thajské bazalky (Jeden z TOP talířů. Mňam!!!)

Aureole: Karotkovo-zázvorový dortík, krém z pečené bílé čokolády, sorbet z rudých pomerančů a thajské bazalky (Jeden z TOP talířů. Mňam!!!)

Naše maso a super vstřícná a komunikativní obsluha. A taky buřty.

Naše maso a super vstřícná a komunikativní obsluha. A taky buřty.

DSC_5126

Menu Naše maso.

Naše maso: 3 druhy párků

Naše maso: 3 druhy párků

Naše maso: Buřty

Naše maso: Buřty

Naše maso: Hamburger

Naše maso: Hamburger

NAše maso: Sekaná - za mě naprosto top z toho, co jsem ve stánku Našeho masa ochutnala. Vynikající.

Naše maso: Sekaná – za mě naprosto top z toho, co jsem ve stánku Našeho masa ochutnala. Vynikající.

Naše maso a jejich maso.

Naše maso a jejich maso.

Husí játra: Foie Gras s cibulkou

Husí játra: Foie Gras s cibulkou ( Já tohle jídlo jím se zavřenýma očima. Nerada totiž jím vnitřnosti i přesto, že mi vlastně občas chutnaj. Jen mám ten „divný“ pocit.)

Café Amadine: Tartaletka s vanilkovým crème patisserie a ovocným relischem. (V tartaletce byl dlouhý vlas a vzhled vlastně předčil chuťové očekávání. Nebyla špatná, ale nesedla jsem si z toho na zadek.)

Café Amadine: Tartaletka s vanilkovým crème patisserie a ovocným relischem. (V tartaletce byl dlouhý vlas -ajajaj- a vzhled vlastně předčil chuťové očekávání. Nebyla špatná, ale nesedla jsem si z toho na zadek.)

U Emy Destinnové: Pistáciový cheesecake (sami vidíte, že byl fajn, protože jsem ho nestihla ani vyfotit. Jen to byl spíš krém, než cheesecake - nemělo to moc formu dortu, ale chuťově dobré)

U Emy Destinnové: Pistáciový cheesecake (Sami vidíte, že byl fajn, protože jsem ho nestihla ani vyfotit. Jen to byl spíš krém, než cheesecake – nemělo to moc formu dortu, ale chuťově dobré.)

Žofín Garden: POlévka z čerstvých jahod s vanilkovou zmrzlinou obalenou v pistáciích. (prima odlehčení mezi jídly)

Žofín Garden: POlévka z čerstvých jahod s vanilkovou zmrzlinou obalenou v pistáciích. (prima odlehčení mezi jídly)

Chateau St.Havel: Studená třešňová polévka s třešňovým sorbetem ochuceným griotkou, medovým želé a tyčinkou z jarního těsta.

Chateau St.Havel: Studená třešňová polévka s třešňovým sorbetem ochuceným griotkou, medovým želé a tyčinkou z jarního těsta.

Chateau St.Havel: Pěna z uzeného pstruha s omáčkou z ráčků a chřestem

Chateau St.Havel: Pěna z uzeného pstruha s omáčkou z ráčků a chřestem.

Chateau St.Havel: Vepřová panenka sous vide marinovaná v čerstvé majoránce, batátové pyré s kostičkami smaženého celeru, smetanovým pórkem, majoránkovým jus a slaninovým chipsem.

Chateau St.Havel: Vepřová panenka sous vide marinovaná v čerstvé majoránce, batátové pyré s kostičkami smaženého celeru, smetanovým pórkem, majoránkovým jus a slaninovým chipsem.

Buřtový nášup (Naše maso)

Buřtový nášup (Naše maso)

Fresh Bedýnky: Mladý kokos

Fresh Bedýnky: Mladý kokos

Fresh Bedýnky

Fresh Bedýnky

Fresh Bedýnky: ještě jednou mladý kokos

Fresh Bedýnky: ještě jednou mladý kokos

Levandulová: Levandulová palačinka s levandulovou pusinkou

Levandulová: Levandulová palačinka s levandulovou pusinkou

Svazek levandule, co jsem si koupila na vaření. Moc krásně voní.

Svazek levandule, co jsem si koupila na vaření. Moc krásně voní.