Citronové tartaletky na grilu

DSC_5005

Ano, čtete správně. Na grilu se dají upéct i tartaletky – malé koláčky z lineckého těsta a se sladkou náplní. Dneska vás naučím, jak upéct citronové koláčky, slaďoučké jako Bon Pari.

DSC_5003

Než se pustíte do pečení něčeho sladkého v grilu, jako první odhoďte zbytečné obavy. Jde to úplně stejně lehce, jako když pečete v troubě a navíc se nezavřete do kuchyně a můžete si užívat sluníčka na zahradě nebo terase. Kromě grilu budete potřebovat také poklop a pizza kámen. Pizza kámen totiž dobře udrží a rozloží teplo a to tartaletkám vyloženě lahodí.

Těsto, které připravíte z uvedených ingrediencí, vystačí asi na 24 tartaletek, pokud použijete formičky o průměru 12 cm. Použijte ale jakékoliv formičky, jen přizpůsobte dobu pečení. Stejně tak můžete místo tartaletek upéct jeden velký koláč. Pečte ho v plechové, třeba i dortové formě. Dno dortové formy se těstem vykládá nejlépe tak, že z vyválené placky vykrajujete skleničkou kolečka a postupně jimi dno formy pokrýváte. Nezapomeňte vytvořit z těsta i dostatečný okraj, aby mohlo držet náplň.

DSC_4986

INGREDIENCE NA LINECKÉ TĚSTO:

  • 170 g cukru moučka
  • 170 g másla
  • 340 g hladké mouky
  • 1 větší vejce

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

  • 4 vejce + 2 žloutky
  • 50 g hladké mouky
  • strouhaná kůra z jednoho citronu
  • 200 ml šťávy z citronů
  • 50 ml šťávy z pomeranče
  • 400 g cukru krupice

POSTUP – TĚSTO:

  1. Všechny ingredience vložte do mísy a rukama nebo robotem vypracujte hladké těsto. Nepropracovávejte ho zbytečně dlouho.
  2. Těsto zabalte do fresh folio a alespoň na 30 min uložte do lednice.
  3. Po vychladnutí vyválejte na pomoučněném valu z těsta placku tlustou asi 3 mm.
  4. Formičku na tartaletku překryjte těstem, upěchujte těsto do všech záhybů a poté tartaletku otočte dnem vzhůru a několika pohyby o prkénko nechte odříznout těsto na hraně formičky.
  5. Těsto na dně tartaletky několikrát propíchnete vidličkou a formičky uložte do lednice.

POSTUP – NÁPLŇ:

  1. Vyšlehejte všechny tekuté ingredience s cukrem.
  2. Do tekuté směsi zašlehejte i mouku a citronovou kůru.

DSC_4990

POSTUP – PEČENÍ V GRILU:

  1. Zásobník na uhlí úplně naplňte a zapalte gril.
  2. Nastavte ventilátor na vysoké „foukání“, vložte pizza kámen a přiklopte. Nahřívejte asi do 220°C.
  3. Vypněte ventilátor. Tartaletky můžete péct dvěma způsoby: A) předpečte těsto dozlatova a poté ho naplňte citronovým krémem, který pečte dalších asi 10 min. B) Těsto hned naplňte citronovým krémem a pečte, dokud okraje těsta nezačnou zlátnout. Varianta B je dobrá především, pokud se vám nedaří zachovat v grilu teplotu.
  4. Tím, že vypnete ventilátor a odklopíte gril pro vložení tartaletek, klesne vám teplota asi na 170°C. A ta je pro pečení tartaletek tak akorát – pečte při teplotě 160°C – 180°C. Stále je sledujte. Jsou hotové, když těsto zlátne a náplň začne mít „lehce pudinkovou“ konzistenci.
  5. Když budete tartaletky vyndavat, bude náplň ještě trochu tekutá. Ztuhne až po vychlazení.
  6. Tartaletky uchovávejte v lednici.
Připraveno na pečení.

Připraveno na pečení.

Tartaletky po vyjmutí z grilu - čerstvě dopečeno.

Tartaletky po vyjmutí z grilu – čerstvě dopečeno.

DSC_5005

Tartaletka je na povrchu bílá a uvnitř "želatinově" žlutá.

Tartaletka je na povrchu bílá a uvnitř „želatinově“ žlutá.

DSC_5039