Pizza na grilu

DSC_4954

O LotusGrillu jsem vám povídala v poslední recenzi. A dneska jsem se podívala na zoubek použití pizza kamene. Upečte si pizzu na grilu, je to zase úplně jiný zážitek, než domácí pizza z trouby. A navíc spolehlivě oslníte své strávníky, protože s Lotusem můžete grilovat klidně uprostřed stolu.

DSC_4955Když jsem šla prvně dělat pizzu na grilu, očekávala jsem, že to bude hrozně jednoduché. Ve skutečnosti to chce ale trošku alchymie a proto vám nejdřív prozradím pár užitečných poznatků, než se do toho prvně pustíte:

  1. Kromě grilu potřebujete také pizza kámen a poklop.
  2. Na pizza kámen pod pizzu nedávejte pečící papír. Sice by se vám lépe přenášela z prkénka, ale papír se bude pálit.
  3. Pizza kámen pod pizzou trošku potřete olivovým olejem a nebo (pro zajímavější chuť) pomažte špekem.
  4. Těsto válejte na opravdu tenkou placku, aby měla šanci se dobře propéct.
  5. Až budete péct pizzu, občas kontrolujte, jak vypadá vespod. Podle toho zjistíte, že je hotová a zabráníte náhlému připálení. Okraj pro nahlédnutí zvedejte pomocí grilovacích kleští.

DSC_4939

JAK ZACHÁZET S LOTUSGRILLEM PŘI PEČENÍ PIZZY:

  • Gril začněte rozpalovat ve chvíli, kdy budete mít vykynuté těsto.
  • Do grilu nasypejte maximální dávku uhlí.
  • Až podpálíte uhlí, přiklopte gril poklopem a nechte ho zahřát minimálně na 250°C. Až budete péct pizzu, snižujete intenzitu ventilátoru a tím lehce klesne i teplota. Nahřívejte proto raději na vyšší teplotu.
  • Ve chvíli, kdy bude mít požadovanou teplotu, vložte do grilu pizza kámen a opět přiklopte.

DSC_4961

INGREDIENCE NA PIZZA TĚSTO (asi 5 menších pizz):

  • 600g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 100 ml olivového oleje
  • 250 ml vlažné vody
  • Lžička soli
  • Lžička cukru

PŘÍPRAVA TĚSTA:

  1. V míse smíchejte mouku se solí. V druhé míse smíchejte vlažnou vodu, droždí, lžíci mouky a cukr.
  2. Do těsta udělejte důlek a vlijte do něj tekutou část a přidejte olej. Vypracujte hladké těsto.
  3. Misku s těstem překryjte fresh folií a dejte na teplé místo, kde bude 45 min kynout až na dvojnásobek (já dávám kynout do trouby na teplotu 35 stupňů)
  4. Po 45 minutách těsto vyndejte a znovu propracujte.
  5. Opět zakryjte freshfolií a nechte 15 minut dokynout.
Červený základ na pizzu lze připravit i za studena, pokud nemáte zásobu domácího suga: Rozmixujte plechovku loupaných rajčat, hrst čerstvé bazalky, 2-3 stroužky česneku a špetku soli.

Červený základ na pizzu lze připravit i za studena, pokud nemáte zásobu domácího suga: Rozmixujte plechovku loupaných rajčat, hrst čerstvé bazalky, 2-3 stroužky česneku a špetku soli.

PŘÍPRAVA PIZZY

Zjistila jsem dvě možné varianty přípravy:

  • A) Dáme do grilu „ozdobenou“ pizzu a pečeme pod poklopem. Pizza je vláčnější a není tolik křupavá. Pizzu na gril přenesete nejlépe pomocí prkénka (pokud nemáte speciální pizza lopatku).
  • B) V grilu pečeme samotnou placku a když je zespoda zlatavá, otočíme, „ozdobíme“, přiklopíme a pečeme dál. Pizza je ve výsledku křupavá a zlatavější, než varianta A.
  1. Rozdělte si těsto na 5 dílků. Vyválejte z těsta tenoučkou placku tak velkou, aby se vešla na pizza kámen.
  2. Pokud děláte pizzu na červeném základu, rozmixujte 1 plechovku loupaných rajčat, špetku soli, hrst čerstvé bazalky a 2-3 stroužky česneku.
  3. Rozhodněte se, kterou variantu („A“ nebo „B“) pizzy budete dělat. Pokud děláte „A“, potřete pizzu základem a poklaďte surovinami dle chuti. Pokud děláte „B“, nechte placku prázdnou.
  4. Rozpálenému grilu ztlumte ventilátor na minimum a na kámen opatrně přeneste pizzu. Pokud pečete „A“, přiklopte a za občasného kontrolování spodní části pečte asi 10 min. Pokud pečete „B“, nepřiklápějte a až bude zlatavá, otočte. Po otočení potřete pizzu základem, poklaďte surovinami a přiklopte. Poté postupujte jako u pizzy „A“.

DSC_4948

NÁPADY NA PIZZU:

Pizza Margherita

  • POTŘEBUJETE: Červený základ, mozzarellu, čerstvou bazalku, olivový olej
  • POSTUP: Pizzu potřete červeným základem a pokladete nakrájenou nebo natrhanou mozzarellou. Po upečení ozdobte čerstvou bazalkou a pokapejte olivovým olejem.

Pizza Capriciosa

  • POTŘEBUJETE: Červený základ, mozzarellu, dušenou šunku, čerstvé žampiony, oregano
  • POSTUP: Pizzu potřete červeným základem, poklaďte natrhanou mozzarellou, šunkou a žampiony nakrájenými na plátky. Po upečení posypejte oreganem (může být sušené, nebo i čerstvé). Pizzu můžete připravit i na bílém základu – místo červeného základu použijte smetanu.

Pizza Prosciutto Crudo

  • POTŘEBUJETE: Červený základ, mozzarellu, sušenou šunku, rukolu, parmazán
  • POSTUP: Pizzu potřete červeným základem a poklaďte natrhanou mozzarellou. Upečte a poté poklaďte sušenou šunkou, rukolou a posypejte strouhaným parmazánem.

Pizza Tonno:

  • POTŘEBUJETE: Červený základ / smetanu, mozzarellu, tuňáka, červenou cibuli, zelené olivy
  • POSTUP: Pizzu potřete základem, poklaďte natrhanou mozzarellou, tuňákem, tenkými plátky červené cibule a rozpůlenými olivami.

Alsaská pizza:

  • POTŘEBUJETE: Slaninu, cibuli, zakysanou smetanu, česnek, muškátový oříšek.
  • POSTUP: Smíchejte zakysanou smetanu s nastrouhaným česnekem a muškátovým oříškem dle chuti. Potřete smetanou pizzu, poklaďte nakrájenou slaninou a tenkými kolečky cibule.

Lososová pizza:

  • POTŘEBUJETE: Kus filetu z lososa, kapary, jraní cibulku, zakysanou smetanu, mozzarellu.
  • POSTUP: Potřete pizzu zakysanou smetanou a poklaďte natrhanou mozzarellou. Přidejte na tenké plátky nakrájeného lososa, kolečka jarní cibulky a kapary.