Pizza na grilu
O LotusGrillu jsem vám povídala v poslední recenzi. A dneska jsem se podívala na zoubek použití pizza kamene. Upečte si pizzu na grilu, je to zase úplně jiný zážitek, než domácí pizza z trouby. A navíc spolehlivě oslníte své strávníky, protože s Lotusem můžete grilovat klidně uprostřed stolu.
Když jsem šla prvně dělat pizzu na grilu, očekávala jsem, že to bude hrozně jednoduché. Ve skutečnosti to chce ale trošku alchymie a proto vám nejdřív prozradím pár užitečných poznatků, než se do toho prvně pustíte:
- Kromě grilu potřebujete také pizza kámen a poklop.
- Na pizza kámen pod pizzu nedávejte pečící papír. Sice by se vám lépe přenášela z prkénka, ale papír se bude pálit.
- Pizza kámen pod pizzou trošku potřete olivovým olejem a nebo (pro zajímavější chuť) pomažte špekem.
- Těsto válejte na opravdu tenkou placku, aby měla šanci se dobře propéct.
- Až budete péct pizzu, občas kontrolujte, jak vypadá vespod. Podle toho zjistíte, že je hotová a zabráníte náhlému připálení. Okraj pro nahlédnutí zvedejte pomocí grilovacích kleští.
JAK ZACHÁZET S LOTUSGRILLEM PŘI PEČENÍ PIZZY:
- Gril začněte rozpalovat ve chvíli, kdy budete mít vykynuté těsto.
- Do grilu nasypejte maximální dávku uhlí.
- Až podpálíte uhlí, přiklopte gril poklopem a nechte ho zahřát minimálně na 250°C. Až budete péct pizzu, snižujete intenzitu ventilátoru a tím lehce klesne i teplota. Nahřívejte proto raději na vyšší teplotu.
- Ve chvíli, kdy bude mít požadovanou teplotu, vložte do grilu pizza kámen a opět přiklopte.
INGREDIENCE NA PIZZA TĚSTO (asi 5 menších pizz):
- 600g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 100 ml olivového oleje
- 250 ml vlažné vody
- Lžička soli
- Lžička cukru
PŘÍPRAVA TĚSTA:
- V míse smíchejte mouku se solí. V druhé míse smíchejte vlažnou vodu, droždí, lžíci mouky a cukr.
- Do těsta udělejte důlek a vlijte do něj tekutou část a přidejte olej. Vypracujte hladké těsto.
- Misku s těstem překryjte fresh folií a dejte na teplé místo, kde bude 45 min kynout až na dvojnásobek (já dávám kynout do trouby na teplotu 35 stupňů)
- Po 45 minutách těsto vyndejte a znovu propracujte.
- Opět zakryjte freshfolií a nechte 15 minut dokynout.

Červený základ na pizzu lze připravit i za studena, pokud nemáte zásobu domácího suga: Rozmixujte plechovku loupaných rajčat, hrst čerstvé bazalky, 2-3 stroužky česneku a špetku soli.
PŘÍPRAVA PIZZY
Zjistila jsem dvě možné varianty přípravy:
- A) Dáme do grilu „ozdobenou“ pizzu a pečeme pod poklopem. Pizza je vláčnější a není tolik křupavá. Pizzu na gril přenesete nejlépe pomocí prkénka (pokud nemáte speciální pizza lopatku).
- B) V grilu pečeme samotnou placku a když je zespoda zlatavá, otočíme, „ozdobíme“, přiklopíme a pečeme dál. Pizza je ve výsledku křupavá a zlatavější, než varianta A.
- Rozdělte si těsto na 5 dílků. Vyválejte z těsta tenoučkou placku tak velkou, aby se vešla na pizza kámen.
- Pokud děláte pizzu na červeném základu, rozmixujte 1 plechovku loupaných rajčat, špetku soli, hrst čerstvé bazalky a 2-3 stroužky česneku.
- Rozhodněte se, kterou variantu („A“ nebo „B“) pizzy budete dělat. Pokud děláte „A“, potřete pizzu základem a poklaďte surovinami dle chuti. Pokud děláte „B“, nechte placku prázdnou.
- Rozpálenému grilu ztlumte ventilátor na minimum a na kámen opatrně přeneste pizzu. Pokud pečete „A“, přiklopte a za občasného kontrolování spodní části pečte asi 10 min. Pokud pečete „B“, nepřiklápějte a až bude zlatavá, otočte. Po otočení potřete pizzu základem, poklaďte surovinami a přiklopte. Poté postupujte jako u pizzy „A“.
NÁPADY NA PIZZU:
Pizza Margherita
- POTŘEBUJETE: Červený základ, mozzarellu, čerstvou bazalku, olivový olej
- POSTUP: Pizzu potřete červeným základem a pokladete nakrájenou nebo natrhanou mozzarellou. Po upečení ozdobte čerstvou bazalkou a pokapejte olivovým olejem.
Pizza Capriciosa
- POTŘEBUJETE: Červený základ, mozzarellu, dušenou šunku, čerstvé žampiony, oregano
- POSTUP: Pizzu potřete červeným základem, poklaďte natrhanou mozzarellou, šunkou a žampiony nakrájenými na plátky. Po upečení posypejte oreganem (může být sušené, nebo i čerstvé). Pizzu můžete připravit i na bílém základu – místo červeného základu použijte smetanu.
Pizza Prosciutto Crudo
- POTŘEBUJETE: Červený základ, mozzarellu, sušenou šunku, rukolu, parmazán
- POSTUP: Pizzu potřete červeným základem a poklaďte natrhanou mozzarellou. Upečte a poté poklaďte sušenou šunkou, rukolou a posypejte strouhaným parmazánem.
Pizza Tonno:
- POTŘEBUJETE: Červený základ / smetanu, mozzarellu, tuňáka, červenou cibuli, zelené olivy
- POSTUP: Pizzu potřete základem, poklaďte natrhanou mozzarellou, tuňákem, tenkými plátky červené cibule a rozpůlenými olivami.
Alsaská pizza:
- POTŘEBUJETE: Slaninu, cibuli, zakysanou smetanu, česnek, muškátový oříšek.
- POSTUP: Smíchejte zakysanou smetanu s nastrouhaným česnekem a muškátovým oříškem dle chuti. Potřete smetanou pizzu, poklaďte nakrájenou slaninou a tenkými kolečky cibule.
Lososová pizza:
- POTŘEBUJETE: Kus filetu z lososa, kapary, jraní cibulku, zakysanou smetanu, mozzarellu.
- POSTUP: Potřete pizzu zakysanou smetanou a poklaďte natrhanou mozzarellou. Přidejte na tenké plátky nakrájeného lososa, kolečka jarní cibulky a kapary.