Vláčný mazanec

DSC_4551

Mazanec je pro mě jednou z nejtypičtějších chutí Velikonoc. A správný mazanec musí být hezky máslový a vláčný. Dřív se do mazance nedával cukr, ale sladil se sladkou smetanou a rozinky i ořechy byly výsadou bohatších, nebo se přidávaly do mazanců pro zvláštní návštěvy. Dneska už je to naštěstí běžná surovina a tak si ráda vychutnávám mazanec jak s rozinkami, tak s mandlemi.

Recept mám od Štěpánky (www.le-bistrot.cz) a už jsem ho zkoušela nesčetněkrát. Určitě mile překvapí i vás. Někdy mi mazanec v troubě praskne, ale myslím si, že takové prasknutí není na škodu. Mazanec se na vás prostě směje a radost k Velikonocům patří.

DSC_4539

INGREDIENCE NA 2 KRÁSNÉ BOCHÁNKY:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 220 g másla
  • 250 g cukru
  • 4 žloutky
  • 450 ml vlažného mléka
  • Lžička soli
  • Sáček sušených kvasnic
  • Kůra z 1 citronu
  • Rozinky
  • Rum
  • Mandle (nebo i vlašské ořechy)
  • Vanilkový cukr
  • Vejce na potření
Do tohoto mazance jsem dala málo rozinek, protože je mám doma ráda jenom já.

Do tohoto mazance jsem dala málo rozinek, protože je mám doma ráda jenom já.

POSTUP:

  1. Všechny suroviny nechte odstát, aby měly pokojovou teplotu. Rozinky naložte do rumu ideálně den předem, ale pokud to nestihnete, krátce je v rumu zahřívejte.
  2. Troubu předehřejte na 150°C.
  3. Smíchejte mouku, sůl, citronovou kůru, cukr a vanilkový cukr.
  4. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, přidejte do něj lžíci cukru a kvasnice. Překryjte utěrkou a nechte asi 10 minut odstát.
  5. Do mouky udělejte důlek, přidejte máslo, žloutky a vlijte mléko. Pokud chcete, aby měl mazanec zajímavější strukturu, přidejte do těsta pár oříšků.
  6. Přidejte rozinky a rum, ve kterém byly naložené. Hněťte, dokud není těsto pružné a vláčné.
  7. Překryjte nádobu s těstem utěrkou (nebo potravinovou folií) a na teplém místě nechte hodinu kynout. Těsto by se mělo zvětšit na dvojnásobek. Během kynutí alespoň 1x těsto krátce propracujte měchačkou.
  8. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na 2 poloviny. Na pečícím papírem vyložený plech utvořte 2 kulaté bochánky. Ty překryjte utěrkou a nechte ještě alespoň 30 minut kynout na teplém místě.
  9. Potřete mazance rozšehaným vejcem a posypte ořechy.
  10. Vložte do trouby a pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 130°C a pečte další hodinu.
  11. Mazanec je hotový, když má zlatavou barvu a je zlatavý i ze spodní strany.
  12. Nerozkrajujte, dokud nevychladne. Mazanec nechte stydnout na mřížce, aby se vám ze spodní strany nezapařil.

DSC_4526