Velikonoční perníčky

velikonoční perníčky

Velikonoce jsou barevné a radostné a proto je super, že se kromě vajíček můžete kreativně vyřádit i na perníčcích. A pokud k tomu přizvete i nějaké ty děti, máte super zábavu na celé odpoledne. Navíc s tímhle receptem můžete péct i na poslední chvíli. Perníčky jsou totiž hned měkké.

Já jsem si na pečení a zdobení přizvala ségru, které je 11 let a moc jsme si to užily. Sice jsem opět zapomněla koupit velikonoční vykrajovačky, ale protože jsme holky šikovné, poradily jsme si i tak. Použily jsme kytičky, motýlky, lístky a nakonec jsme vlastně i nějaké ty králíky a kachny našly. A navíc, pokud tyhle vychytávky doma vůbec nemáte, klidně vykrajujte skleničkou a můžete barevně zdobit kolečka. Já nejradši zdobím štětcem a párátkem a díky tomu i z kolečka vytvoříte krásné kuře nebo velikonoční vajíčko.

velikonoční perníčky

Co se týká koření do perníčků: můžete použít perníkové koření, které je normálně k sehnání. Nic špatného v něm není: zázvor, skořice, muškátový oříšek, fenykl, badyán, hřebíček, nové koření, anýz, kardamom, pepř a pro mě trochu překvapivě koriandr. Když koření doma nemám, prostě si v hmoždíři rozdrtím některé z výše uvedených druhů koření (nebo všechny) a koření je na světě :)

INGREDIENCE:

  • 420 g hladké mouky na křehké těsto
  • 140 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžičky (vrchovaté) perníkového koření
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce (pokud máte malinká, tak 3)
  • 2 vrchovaté lžíce tekutého nebo rozpuštěného medu
  • Na polevu: gelové nebo práškové barvy, 2 bílky, 300 g moučkového cukru, trocha citronové šťávy

POSTUP:

  1. Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte hladké těsto. Můžete hákem v robotu a nebo využijte svého dětského pomocníka, který si rád zapatlá ruce od těsta.
  2. Zabalte těsto do fresh folie a dente na 30 min do lednice (nebo přes noc).
  3. Posypejte si val hladkou moukou a vyválejte z těsta tenkou placku (perníčky trošku nabydou).
  4. Vykrajujte perníčky a umisťujte je na pečící papír s dostatečnými rozestupy. POtřete je rozšlehaným vejcem.
  5. Pečte na 160°C asi 5 minut – záleží na tloušťce těsta. Nepečte je moc dohněda, jinak mohou být tvrdé. Jsou hotové, když začnou zlátnout.
  6. Až vychladnou, můžete je zdobit.
  7. ZDOBENÍ: Všechny uvedené ingredience šlehejte elektrickým šlehačem asi 10 minut na vysoký výkon. Rozmístěte do několika panákových skleniček a obarvěte. Já jsem zvolila pastelové barvy a použila jsem gelové potravinové barvivo. Opravdu jen kapičku od každého. Na perníčky nanášejte štětcem, párátkem nebo zdobícím sáčkem.
  8. Nechte několik hodin schnout při pokojové teplotě.

A ješt fotky z minulých Velikonoc:

Kuřecí perníček

DSC_4576

DSC_4591

DSC_4580

DSC_4586