Čokoládově čokoládový dort s čokoládovým krémem

Včera jsem se dozvěděla, že na 27. ledna připadá Mezinárodní den čokoládového dortu. A tak jsem upekla nejčokoládovatější dort, který mě napadl. Zase jsem se nechala inspirovat Ditunou, protože její recept mě v kuchařce už dlouho láká.

DSC_3139

INGREDIENCE NA KORPUS:

  • 250 ml vody
  • 40 g holandského kakaa
  • 125 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 400 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 130 ml podmáslí

INGREDIENCE NA KRÉM:

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 500 g hořké čokolády
  • 140 g másla

+ čokoláda na čokoládové hobliny (kousek bílé a kousek tmavé)

DSC_3138

POSTUP – KORPUS:

  1. V hrnci zahřívejte vodu spolu s holandským kakaem a máslem, dokud se vše nerozpustí. Poté odstavte z plotny.
  2. Promíchejte všechny suché ingredience a pomocí robotu do nich zašlehejte směs z kakaa, vody a másla.
  3. Na závěr vmíchejte vejce a podmáslí.
  4. Pečte na 170 stupňů cca 50-60 minut (hlídejte, je hotovo, když po zapíchnutí vytáhnete čistou špejli). Pekla jsem ve formě o průměru 18 cm a trvalo to hodinu.

POSTUP – KRÉM:

  1. Nalijte do hrnce smetanu, pokrájejte do ní máslo a nalámejte čokoládu.
  2. Nechte pozvolna rozehřívat na vodní lázni.
  3. Když je vše rozpuštěné, odstavte a nechte vystydnout.
  4. ( Po vychladnutí by měla být směs lehce tuhá, aby šla na dort mazat. Pokud se tak náhodou nestane, můžete vyšlehat s troškou šlehačkového ztužovače a na chvíli uložit do lednice.)

SESTAVENÍ DORTU:

  1. Korpus prokrojte tak, abyste měli 3-4 pláty.
  2. Každou vrstvu potřete silnou vrstvou krému a skládejte na sebe.
  3. Na závěr celý dort pomažte krémem a uhlaďte.
  4. Čokoládové hobliny vytvoříte pomocí škrabky na brambory. Škrábejte čokoládu po boční tenké straně.
  5. Posypejte vršek dortu hoblinami a uložte do chladu.

TIP:  Před podáváním nechte odstát při pokojové teplotě, jinak je krém velmi tuhý.

Takhle vypadá nahá verze dortu, když ještě není potřený ze všech stran. Můžete ho podávat i tak.

Takhle vypadá nahá verze dortu, když ještě není potřený ze všech stran. Můžete ho podávat i tak.

DSC_3170

DSC_3165

DSC_3155