Limetkový cheesecake

DSC_2831

Hutný pečený limetkový cheesecake z pravé Philadelphie a ricotty, na který jsem se z části nechala inspirovat v Apetitu a z části jsem si domyslela recept podle sebe. Jako bonus si udělejte kandované limetky.

DSC_2976

INGREDIENCE NA LIMETKOVÝ CHEESECAKE:

  • 375g ricotty
  • 375g Philadelphie (smetanový sýr)
  • 200g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • Lžička vanilkového extraktu
  • Nastrouhaná kůra ze 2 limetek
  • Šťáva ze 2 limetek
  • KORPUS: 100 g máslových sušenek, 50g kakaových Bebe Dobré ráno, 55g mletých mandlí, 60g rozpuštěného másla

DSC_2848

POSTUP:

  1. Sušenky rozdrťte na prášek a spolu s mandlemi a rozpuštěným máslem vypracujte „těsto“, které se bude pořád trochu drobit.
  2. Do otevírací dortové formy skřípněte na dno pečící papír. Nasypte do formy směs na korpus, rovnoměrně rozprostřete a silně napěchujte ke dnu tak, aby vznikl jednolitý korpus. Uložte do lednice.
  3. V robotu do hladka utřete ricottu a Philadelphii, poté přidejte vejce, cukr, vanilkový extrakt, kůru a šťávu z limetek.
  4. Vyndejte z lednice formu s korpusem a nalijte do ní směs z robotu. Dejte péct do trouby předehřáté na 140 stupňů. Pokud vaše trouba peče víc, snižte teplotu, jinak vám cheesecake může popraskat. Pečení je u konce, když jsou okraje zlatavé, ale prostředek se ještě lehce třepe.
  5. Po upečení nechte 10 minut odstát na lince. Poté opatrně obtočte korpus nožem, aby se odlepil od okrajů formy a opatrně formu otevřete.
  6. Až dort vychladne, uložte jej do lednice. Než se dokonale vychladí, připravte kandované limetky

DSC_2833

KANDOVANÉ LIMETKY:

V hrnci zahřejte 250 ml vody a 150g cukru. Až se cukr rozpustí, přidejte limetku nakrájenou na tenké plátky (ideálně na kráječi na chleba, kde si nastavíte 2 mm). Vařte asi 50 minut. Potom limety přeneste vidličkou na sítko a nechte oschnout.

TIP: Sirup, který vznikl vařením limetek nevyhazujte. Můžete s ním pokapat cheesecake nebo ho použít na další pečení něčeho limetkového.

DSC_2974

Cheesecake můžete ozdobit čerstvou kůrou z limetek, poklást na něj kandované limetky a lehce pokapat sirupem z limetek.

DSC_2827

DSC_2851