Třímlékový dort (Tres leches)

DSC_2997

Třímlékový dort je přesně z té skupiny dezertů, které si po prvním ochutnání naprosto šíleně zamilujete. Vláčný korpus napuštěný třemi druhy mléka, šlehačková čepice a jako pomyslná třešnička na tomto úžasném dortu – zlatavě opražené mandle.

DSC_3015

Inspiraci na tento dort jsem našla v kuchařce Dity Pecháčkové, která mi naprosto učarovala. Máme ji doma už hodně dlouho a hodně podle ní vaříme. Ať působí v televizi Dita jakkoliv, její recepty jsou jedny z těch top. Doma jí pracovně říkáme Dituna, jak napsal můj skoromuž na svém Twitteru.

Snímek obrazovky 2014-01-19 v 4.27.14 PM

Takže když se u nás řekne „Dneska si dáme něco z Dituny“, je jasné, co to znamená. Náš děda tento dezert vylepšil ještě marmeládou, do které si jednotlivá sousta namáčel. Měli jsme třešňovou, která vytvářela s jemnou chutí dortu krásný kontrast. Před tímto dezertem jsme jedli pomalu vařené hovězí maso s polentovými knedlíčky, což je také podle receptu z této kuchařky. Brzy ho najdete na blogu www.lebistrot.cz.

DSC_3020

Můj postup je trošku přeházený, takže pokud jste už dort podle Dituny pekli, možná vám nebude úplně sedět.

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 125 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku (necelé)
  • Špetku soli
  • 200 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 80 ml mléka
  • Lžička vanilkového extraktu
  • 1 kondenzované mléko neslazené
  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 50 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce rumu
  • Na ozdobení: 2 smetany na šlehání, hrst nasekaných mandlí

DSC_2998

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte si pekáč máslem. Na dno dejte pečící papír.
  2. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte pevný sníh, do kterého přidejte 50 g cukru a nechte pomalu šlehat, dokud se ve sněhu nerozpustí.
  3. V druhé míse vyšlehejte žloutky se 150 g cukru. Až bude směs světle žlutá a nadýchanější, přidejte vanilkový extrakt a mléko a znovu zašlehejte.
  4. V třetí míse promíchejte mouku, kypřící prášek a špetku soli.
  5. Spojte mouku (krok 4) se žloutkovou směsí (krok 3) a důkladně promíchejte.
  6. Na závěr opatrně vmíchejte sníh.
  7. Těsto nalijte do pekáče a pečte asi 40 minut – radši hlídejte. Je hotovo, když zapíchnete špejli a nic na ní neulpí. Povrch zezlátne dost rychle před dopečením, tak se nenechte zmást.
  8. Upečený korpus nechte pár minut chladnout a poté překlopte do většího pekáče nebo na tác. Až úplně vychlane, propíchejte vidličkou na několika místech (já dělám asi 20 vpichů).
  9. Ve vyšší nádobě promíchejte obě kondenzovaná mléka a 50 ml smetany spolu s rumem. Vše postupně nalévejte na korpus tak, aby se vždy mléka vsákla. Dostaňte mléko i na okraj korpusu.
  10. Uložte do lednice alespoň na půl hodiny ( já nechávám ideálně přes noc) – aby se mléka dobře nacucala do korpusu.
  11. Teď můžete přenést korpus na servírovací tác, rustikálně ho potřete ušlehanou šlehačkou a posypejte opraženými (a vychladlými) mandlemi.
Dědova variace s marmeládou.

Dědova variace s marmeládou.

mlíko 4