Tiramisu

DSC_1479

Miluju italské Tiramisu a proto si ho ráda udělám i doma. Nepočešťuju ho pomazánkovými másly a podobnými náhražkami mascarpone, protože potom vůbec nechutná tak, jak očekáváte. Uvedené ingredience vám vystačí na jednu zapékací misku z IKEA a ještě do dvou pohárků (ty se moc hodí, když jste doma netrpěliví a máte potřebu ochutnávat ještě dřív, než se Tiramisu odleží).

DSC_1472

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 400g mascarpone
  • Balení cukrářských piškotů (dlouhé cukrované piškoty)
  • 4 žloutky a 4 bílky
  • 5 lžic cukru
  • Holandské kakao
  • Amareto (3 panáky nebo podle chuti) – já tady byla trošku Babica a nahradila jsem ho kvalitním černým rumem
  • 4x velké espresso

DSC_1481

POSTUP:

  1. Uvařte si 4 espressa a nalijte je do misky/hlubokého talíře s prostornějším dnem. Nechte lehce vychladnou a poté smíchejte s Amaretem.
  2. Ušlehejte z bílků pevný sníh. Pokud se vám to nedaří, přidejte špetku soli.
  3. Vrtulkami vyšlehejte žloutky s cukrem a šlehejte tak dlouho, dokud nebudou připomínat světle žlutou pěnu. Poté ručně vmíchejte mascarpone.
  4. Na závěr do mascarponové směsi opatrně vmíchejte sníh.

SESTAVOVÁNÍ TIRAMISU:

  1. Dno formy vyložte piškoty, které budete máčet v kávové směsi (ponořit a hned vytáhnout – piškot trošku nasákne kávu, ale nesmí se úplně rozmáčet).
  2. Na piškotovou vrstvu naneste rovnoměrnou vrstvu krému. Na krém zase máčené piškoty a tak pořád dokola, dokud není nádoba plná.
  3. Poslední vrstvou je krém. Ten hojně zaprašte holandským kakaem.
  4. Uložte do lednice a nechte přes noc uležet.

TIP: Pokud chcete Tiramisu ozvláštnit, můžete do jednotlivých vrstev přidávat čerstvé ovoce, jako například jahody, borůvky, malin nebo banán.

DSC_1477