Vánoční hruškový koláč

DSC_2281

Hruškový koláč provoněný hřebíčkem a skořicí jsem ozdobila hvězdičkami. Existuje snad něco jiného, co by se lépe hodilo na adventní stůl? Já jsem ho dělala na 2. adventní neděli jako rychlý dezert po obědě a musím říct, že mě mile překvapil. Není přeslazený a krásně vyniká jeho hrušková chuť. Takže na poslední farmářské trhy si připište do seznamu pár hrušek :)

DSC_2254

INGREDIENCE NA TĚSTO:

  • 300g hladké mouky
  • 140g másla
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • Trošku studené vody

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

  • 3 hrušky
  • 125 g másla
  • Hladká mouka (cca 2 lžíce)
  • Třtinový cukr 6 lžic
  • Lžička mletého hřebíčku
  • Lžička skořice
  • Voda

DSC_2256

POSTUP:

  1. Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte těsto, které bude dobře držet pohromadě a zároveň nebude moc mazlavé. Uložte ho do lednice.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a zaprašte moukou. Nechte chvíli zasmahnout.
  3. Poté přidejte cukr a koření, zalijte troškou vody a svářejte v hustý sladký sirup. V případě potřeby přilijte ještě trochu vody.
  4. Rozdělte těsto na dvě poloviny. Z první vyválejte placku a vyložte s ní dortovou formu (já použila 28 cm) tak, aby vznikly cca 3 cm vysoké okraje.
  5. Do těsta poházejte pokrájené hrušky (zbavené jadřinců) a přelijte svařeným sirupem.
  6. Z druhé půlky těsta vyválejte druhou placku, do které můžete libovolně vykrájet například hvězdičky a přiklopte koláč.
  7. Okraje dobře přimáčkněte. Pokud jste nedělali hvězdičky, povrch na několika místech propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára.
  8. Pečte na 220 stupňů prvních 10 minut a poté stáhněte na 170 stupňů. Já jsem koláč pekla asi 45 minut, ale záleží na vaší troubě. Vyndejte až bude povrch zlatavý.
  9. Poprašte cukrem a podávejte. Je dobrý studený i teplý.

DSC_2291

DSC_2253