SAPA: Výlet za vietnamskou kuchyní

DSC_1692

Vietnamská kuchyně je sice trošku mimo můj obor, zato si na ní moc ráda pochutnám. A proto jsem se s přáteli vypravila do Sapy – českého Vietnamu v Praze. Co jsme si tam dali a jaké o tam vlastně je?

DSC_1680

Vietnamskou kuchyni miluju. Chutná mi koriandr, mám ráda všechny druhy Pho a byla jsem asi poslední člověk na světě, který ještě nebyl v Sapě. Proto jsme tam dnes vyrazili.

DSC_1711

Tady najdete bistro, kde mají Banh Mi i bistro s nejlepším Bun Cha

Ve Vietnamu jsem nikdy nebyla, ale z vyprávění od přátel si zhruba dokážu představit, jak to tam vypadá a musím říct, že Sapa to hodně vystihuje. Je to svět ve světě. Neorganizované obchody, určitý druh chaosu, spousta stánků s oblečením, všudypřítomná vůně koriandru, grilovaného masa a vývarů.

Obecně jsme se hodně drželi Mapy Sapy, kde jsme hledali tipy, kam zajít.

Na začátek jsme si dali Banh Mi – vietnamský zapečený sendvič. Pečivo si dělají sami a je plněné vitnamskou paštikou, slaninou okurkou, koriandrem a troškou čili.

Bahn Mi- pohled dovnitř

Banh Mi- pohled dovnitř

Příprava Bahn Mi

Příprava Banh Mi

DSC_1659

Našli jste v Sapě tyto dveře?  Pak jste tu správně na Bahn Mi!

Našli jste v Sapě tyto dveře? Pak jste tu správně na Banh Mi!

DSC_1669

Odborná porota hodnotí deseti hvězdičkama!

Odborná porota hodnotí deseti hvězdičkama!

Tento obchůdek se prezentuje jako pizzerie, ale rozhodně sem jděte právě na Banh Mi. Najdete ho hned vedle bistra Hai há, kam zamiřte hned na další chod – nejlepší Bun Cha co jsem kdy jedla.

Bun cha se skládá z grilovaného vepřového bůčku, talíře bylinek a misky s omáčkou, do které si natrháte bylinky a máčíte nudle. Maso tady griluje kuchař vedle restaurace na grilu.

Tady se griluje křupavý bůček na Bun Cha. Vedle restaurace.

Tady se griluje křupavý bůček na Bun Cha – vedle restaurace

Bun Cha

Bun Cha

Na Bun Chaové hody si neberte své oblíbené tričko, protože si ho na 99% pocintáte.

Na Bun Chaové hody si neberte své oblíbené tričko, protože si ho na 99 % pocintáte

Spousta bylinek je součástí Bun Cha. Připravte se hlavně na pořádnou porci koriandru.

Spousta bylinek je součástí Bun Cha. Připravte se hlavně na pořádnou porci koriandru.

DSC_1686

Vchod do Hai Há.

Vchod do Hai Há

Jako další chod, v dalším bistru, následovalo Pho – silný vývar s bylinkami, klíčky, rýžovými nudlemi a masem. Normálně na něj chodím do Pho Vietnam Tuan&Lan, kde mám nejradši Pho Bo Tai (hovězí maso se dává až na závěr, syrové a dodělá se na „medium“ jen tím, jak je polévka horká). Tentokrát jsme si dali Pho Bo (s hovězím masem) a Pho Ga (s kuřecím masem). Při jídle naděláte po stole šííílený nepořádek, ale stojí to i za pocintanou halenku. Nezapomeňte si do polévky dát pár kapek citronu  špetku čerstvého čili.

Pho Ga (s kuřecím masem) a Pho Bo (s hovězím masem)

Pho Ga (s kuřecím masem) a Pho Bo (s hovězím masem)

DSC_1725

Pho Bo

Pho Bo

DSC_1712

Když jsme byli na odchodu, všimli jsme si dalšího malého bistra hned vedle. Nevypadalo nijak výjimečně, ale nakonec pro nás bylo asi nejexotičtější. Ochutnali jsme Xoi Xéo – lepkavou rýži se sušeným vepřovým masem, fazolemi a cibulkou. Sušené maso mělo konzistenci cukrové vaty a bylo to asi to nejdivnější, co jsem dnes ochutnala. Chuťově ale fajn.

Xoi Xéo - lepkavá rýže se sušeným masem.

Xoi Xéo – lepkavá rýže se sušeným masem

DSC_1760

DSC_1743

Paní připravuje Xoi Xéo

Paní připravuje Xoi Xéo

DSC_1749

Jako „dezert“ nám milá vietnamka doporučila zvláštní kuličky, o kterých jsme chvíli pochybovali, protože tvarem i konzistencí připomínaly oči nějakého zvířete. Po ochutnání jsem ale došla k tomu, že se jedná o knedlíček dělaný z jasmínové rýže, plněný rozvarem třtinového cukru a sypaný griliášem a sezamem. Až na zvláštní lepkavou konzistenci knedlíčku mi to moc chutnalo. Bohužel jsem ale zatím nedopátrala, jak se to jmenuje a jestli to doopravdy je z toho, z čeho si myslím.

"dezert" - lepkavé knedlíčky plněné plněné (asi) rozvarem z třtinového cukru.

„dezert“ – lepkavé knedlíčky plněné plněné (asi) rozvarem z třtinového cukru

A takhle to vypadá uvnitř.

A takhle to vypadá uvnitř

Před odchodem jsme prolezli obchody s jídlem. Až do Sapy pojedeme příště, pojedu s nákupním seznamem, podle kterého nakoupím na pečení a vaření. Na to je potřeba se připravit, protože laik jako já u většiny věcí na první pohled nepozná, co to je a kde to hledat.

Slepice?

Slepice?

Nekonečná zelenina a bylinky všude kam se podíváš.

Nekonečná zelenina a bylinky všude kam se podíváš

Liči.

Rambutan, o kterém jsme si celou dobu mysleli, že je to liči

DSC_1671

Jeden z napěchovaných obchodů. Pokud milujete jídlo, nevíte co dřív.

Jeden z napěchovaných obchodů. Pokud milujete jídlo, nevíte co dřív.

Já jsem si koupila Dragon Fruit.

Já jsem si koupila Dragon Fruit

A co je nezbytnost - koupit si krevetové lupínky :)

A co je nezbytnost – koupit si krevetové lupínky :)

Úplným závěrem potom byla grilovaná kachna ve stylu Bun Cha. Rozdíl byl v tom, že místo omáčky se podává bambusový vývar, sójová omáčka, čerstvé chilli a citron. Nebyla možnost zjistit název tohoto jídla, ale rozhodně bylo dobré. Pokud ho budete chtít ochutnat, ptejte se po kachně, vždycky budou vědět :)

DSC_1766

DSC_1774

DSC_1768