Koláč s fíky a rozmarýnem

Fíkový koláč jsem dělala prvně. Jeho chuť je zvláštní, ale vlastně dobrá. Vždycky jsem myslela, že rozmarýn patří na brambory, ale kombinace s vanilkou a ovocem také vůbec není špatná. Možná z toho vzniká ona zvláštní chuť.

dsc_1393

 

NA TĚSTO:

  • 330g hladké mouky
  • 170g másla
  • 1 vejce
  • 65ml vody
  • 1 vanilkový cukr

NA NÁPLŇ:

  • 5 fíků
  • 2 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného
  • 5 vajec
  • 140g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink (37g)
  • 100 ml mléka
  • 200 ml smetany 33%

DSC_1388

POSTUP NA TĚSTO:

  1. Z mouky, másla a vanikového cukru vytvořte drobenku.
  2. Vmíchejte vejce a vodu a vypracujte hladké těsto, které uložte na hodinu do lednice.

POSTUP NA NÁPLŇ:

  1. Fíky nakrájejte na silnější plátky.
  2. Smíchejte vejce, cukr, pudink, mléko, smetanu a rozmarýn.

SESTAVTE KOLÁČ:

  1. Vyválejte těsto na tloušťku asi 3 mm a vyložte formu stejně, jako když děláte quiche (pkraje zahněte směrem dovnitř).
  2. Na těsto nalijte tekutou směs a poklaďte fíky.
  3. Pečte 45 minut na 160 stupňů.

 

DSC_1395