Kurz: Pilíře francouzské cukrařiny

1237767_178321349022162_1127237143_n

V sobotu 14. září 2013 jsem byla na cukrářském kurzu ve vyhlášené pražské cukrárně Saint Tropez. Naučila jsem se croissanty, briošky a další typické francouzské dobroty pod vedením francouzského šéfcukráře. Kromě nových receptů jsem se seznámila ještě s blogovací kolegyní z Cherries on top.

Na sobotu 14. 9. 2013 jsem se těšila jak na vánoce. Čekal mě totiž cukrářský kurz v Saint Tropez, ve Vodičkově ulici. Na kurzu se nás sešlo 5 zapálených cukrářek – pekařek a nadšeně jsme poslouchaly, zapisovaly i prakticky zkoušely to, co nám vysvětloval francouzský šéfcukrář Marc Le Breton. A sešly jsme se tam dokonce dvě, blogerky zamilované do pečení. Koukněte se k Barče na http://cherriesontop.blogspot.cz, peče nádherně!

1185256_10200690075714515_624851921_n

Naučily jsme se připravovat pravé, extra máslové croissanty a “briošky”, zdokonalily jsme se v přípravě těsta na quiche, vyzkoušely jsme si jiné linecké těsto a na závěr jsme se popraly i s odpalovaným těstem a dokonalým mandlovým krémem.

Zkrátka – už umíme všechno, co se jako první učí cukráři a pekaři ve Francii. Základní výrobky patisserie.

Než jsme odešly domů, dostaly jsme certifikáty o absolvování kurzu a plnou krabici našich výtvorů. Dneska snídáme croissanty, které nejsou ze zmraženého potovaru z místního supermarketu, ale ty, u kterých jsme se včera vlastnoručně zapotily. A věřte, že udělat vláčný croissant, to není žádná legrace.

Pořád jsem z kurzu tak plná dojmů, že ani nevím, jak to všechno napsat do pár řádků a proto si radši prohlédněte fotky:

DSC_1180

– Když máslo na croissanty, tak jedině President. A když hodně másla, tak 2 kg balení!

DSC_1187

-Diskuze o elasticitě těsta. Čím déle v robotu, tím elastičtější. A vy opravdu máslo do robotu krájíte na kostičky? Nesmysl, hoďte ho tam celé! I to nás na kurzu překvapilo a pobavilo. (V domácím robotu stejně ale radši krájím :)

DSC_1188

DSC_1190

DSC_1191

DSC_1193

DSC_1198

DSC_1199

DSC_1202

DSC_1204

DSC_1205

DSC_1208

DSC_1211

DSC_1215

DSC_1218

DSC_1220

DSC_1224

DSC_1225

DSC_1226

DSC_1228

DSC_1229

DSC_1233

DSC_1218

DSC_1224

DSC_1225

DSC_1226

DSC_1228

DSC_1239

DSC_1238

DSC_1236

DSC_1233

DSC_1229

DSC_1240

DSC_1242

DSC_1254

DSC_1255

DSC_1256

DSC_1261

DSC_1260

DSC_1259

DSC_1258

DSC_1257

DSC_1263

DSC_1264

DSC_1266

DSC_1267

DSC_1273

DSC_1285

DSC_1283

DSC_1282

DSC_1276

DSC_1275

DSC_1287

DSC_1291

DSC_1294

DSC_1296

DSC_1297

DSC_1307

DSC_1304

DSC_1302

DSC_1299

DSC_1298

DSC_1311

DSC_1309