Jahodové makronky

obrázek 2

Makronky – cukrové pusinky, které známe jako hříšně sladké dobroty z Francie. A když se k nim přidá nebeský máslový krém s kousky šťavnatých jahod… ááách!

DSC_1090

INGREDIENCE NA MAKRONKY:

  • 3/4 hrnku na prášek umletých mandlí
  • Hrnek moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 1/4 hrnku krupicového cukru
  • Lžička vanilkového extraktu
  • Červené potravinářké barvivo (např. Wilton gelové)

INGREDIENCE NA KRÉM:

  • 80g změklého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 drobně nakrájených jahod (na maličké kousky)
  • Hrnek moučkového cukru

DSC_0333

POSTUP:

  1. Mleté mandle a moučkový cukr nasypte do mixéru a mixujte, dokud směs není pudrovitá. Poté prosejte do mísy.
  2. Z bílků ušlehejte ne uplně tuhý sníh a postupně (za stálého šlehání) přidávejte krupicový cukr a potravinářské barvivo.
  3. Po lžících do směsi ručně přimíchejte suchou část. Míchejte dlouhými osmičkovými pohyby, dokud se hmota nezačne táhnout. Přidejte vanikový extrakt.
  4. Naplňte hmotou zdobící sáček (pokud nemáte, ustřihněte cíp igelitového pytlíku) s kulatou zdobičkou o průměru cca 1 cm.
  5. Na plechy vyložené pečícím papírem tvořte kolečka o průměru asi 3 cm.
  6. Každým plechem bouchněte o stůl a zespoda do něj několikrát cvrnkněte, aby se makronky zbavily bublinek.
  7. Při pokojové teplotě nehchte odstát 30 minut a předehřejte si troubu na 160 stupňů (horkovzdušnou na 150).
  8. Než dáte makronky do trouby, lehce se dotkněte jejich povrchu. Těsto by nemělo ulpívat na prstu.
  9. Pečte 10-15 minut (hlídejte, každá trouba je jiná)! Jsou hotové ve chvíli, kdy povrch je pevný a odspoda se nenatřásají. Pokud vám na povrchu začnou praskat, znamená to, že máte troubu příliš horkou. Pokud naopak rychle tmavnou odspoda, přidejte pod plech ještě jeden.
  10. Po upečení nechte chladnout na mřížce

DSC_1085

UDĚLEJTE KRÉM:

  1. Vyšlehejte máslo s vanilkovým extraktem a postupně přidávejte cukr.
  2. Vmíchejte nakrájené jahody a dejte na chvilku ztuhnout do lednice.

DOKONČETE:

  • Slepujte kolečka krémem a uložte do lednice. Nejlépe chutnají druhý den.
  • Před servírováním můžete lehce poprášit cukrem.