Vanilkové makronky

obrázek 1

V pátek jsem měla tu čest péct makronky na svatbu našich kamarádů. Udělala jsem vanikové, jahodové a pomerančové. Na vanilkové makronky i krém používám vanilkový extrakt. Koupíte ho například v Marks&Spencer nebo v cukrářských potřebách ( třeba Fiala Praha).

DSC_1074

INGREDIENCE NA MAKRONKY:

  • 3/4 hrnku na prášek umletých mandlí
  • Hrnek moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 1/4 hrnku krupicového cukru
  • Lžička vanilkového extraktu
  • Žluté potravinářké barvivo (např. Wilton gelové)

INGREDIENCE NA KRÉM:

  • 80g změklého másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Hrnek moučkového cukru

DSC_1076

POSTUP:

  1. Mleté mandle a moučkový cukr nasypte do mixéru a mixujte, dokud směs není pudrovitá. Poté prosejte do mísy.
  2. Z bílků ušlehejte ne uplně tuhý sníh a postupně (za stálého šlehání) přidávejte krupicový cukr a potravinářské barvivo.
  3. Po lžících do směsi ručně přimíchejte suchou část. Míchejte dlouhými osmičkovými pohyby, dokud se hmota nezačne táhnout. Přidejte vanikový extrakt.
  4. Naplňte hmotou zdobící sáček (pokud nemáte, ustřihněte cíp igelitového pytlíku) s kulatou zdobičkou o průměru cca 1 cm.
  5. Na plechy vyložené pečícím papírem tvořte kolečka o průměru asi 3 cm.
  6. Každým plechem bouchněte o stůl a zespoda do něj několikrát cvrnkněte, aby se makronky zbavily bublinek.
  7. Při pokojové teplotě nehchte odstát 30 minut a předehřejte si troubu na 160 stupňů (horkovzdušnou na 150).
  8. Než dáte makronky do trouby, lehce se dotkněte jejich povrchu. Těsto by nemělo ulpívat na prstu.
  9. Pečte 10-15 minut (hlídejte, každá trouba je jiná)! Jsou hotové ve chvíli, kdy povrch je pevný a odspoda se nenatřásají. Pokud vám na povrchu začnou praskat, znamená to, že máte troubu příliš horkou. Pokud naopak rychle tmavnou odspoda, přidejte pod plech ještě jeden.
  10. Po upečení nechte chladnout na mřížce.

DSC_1069

POSTUP NA KRÉM:

  1. Vyšlehejte máslo s vanilkovým extraktem a postupně přidávejte cukr.
  2. Dejte na chvíli vychladit do lednice.

DOKONČETE:

  • Slepujte makronky máslovým krémem.
  • TIP: Nechte uležet v lednici do druhého dne, budou vláčnější!

DSC_1080