Borůvkový koláč s drobenkou

obrázek 2

Borůvkový koláč, postavený na drobence. Jestli milujete borůvky tak jako já, budete milovat i tento dezert. Inspiraci na něj jsem zase našla u blogové kolegyně www.lebistrot.cz.

DSC_0673

INGREDIENCE NA DROBENKU:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • citronová kůra
  • I lžička skořice
  • 300 g rozpuštěného másla

NA „NÁPLŇ“:

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce škrobu
  • 500 g borůvek

DSC_0678

POSTUP:

  1. Smíhejte všechny ingredience na drobenku a propracujte rukama.
  2. Rozprostřete drobenku na plech vyložený pečícím papírem a „uplácejte“. Část si nechte vedle na pozdější posypání koláče.
  3. Pečte samotné na 170 stupňů, asi 15 minut.
  4. Připravte si náplň tak, že vyšleháte smetanu a přidáte do ní postupně ostatní ingredience, kromě borůvek.
  5. Vyndejte z trouby předpečený drobenkový základ, rozetřete na něj krém a rozložte na něj borůvky. Celý koláč pokryjte zbylou drobenkou.
  6. Pečte 30 minut na 170 stupňů.

obrázek 1

TIP: Možná si budete v průběhu pečení myslet, že se koláč bude rozpadat. Nebojte se. Tekutá část udělá s drobenkou svoje a vznikne neodolatelný koláč.