Chačapuri
Na Chačapuri jsem nrazila v Polévkárně v Karlíně a do jeho (jejich?) chuti jsem se naprosto zamilovala. Půjčila jsem si proto recept od pana Cuketky a vyzkoušela Chačapuri udělat doma. A výsledek byl perfektní!
Oproti původnímu receptu bych pozměnila množství sýrů. Příště použiju více Mozzarelly a méně Balkánského sýra, protože mám radši méně slanou variantu. Toto pozměněné množství uvádím již níže v popisu.
Co je to Chačapuri a s čím se dá dělat?
Chačapuri je vlastně taková plněná placka, původně z Gruzie. Sýrová varianta mi chutná asi nejvíc, ale dá se dělat na různé způsoby. Ve zmíněné Polévkárně dělají Chačapuri třeba s mletým masem nebo fazolemi. Já bych se nebála ani špenátu nebo žampionů a sýrovou variantu bych kidně udělala s Brynzou či kozím sýrem.
CO BUDETE POTŘEBOVAT?
- 500g hladké mouky
- 125 ml vlažného mléka
- 3 vejce
- 60g rozpuštěného vlažného másla
- 5g instantního droždí
- Lžička soli
- 100g balkánského sýra
- 250g mozzarelly
- Žloutek a troška mléka na potření
JAK POSTUPOVAT?
- Smíchejte mouku, sůl a droždí.
- Doprostřed vytvořte ďůlek, do kterého nalijete mléko. Do mléka shrňte trochu mouky z okrajů a lehkým mícháním vytvořte řídkou kašičku.
- Dejte na pár minut do tepla a až se na kašičce udělají bublinky, můžete pokračovat.
- Přidejte vejce a máslo a vypracujte si hladké těsto tak, že směs vyklopíte na hojně pomoučněný val a budete hníst. (Cuketka uvádí jedno užitečné video, jak správně hníst těsto, doporučuji nezkušeným hnětačům)
- Poté dejte kynout asi na 1 hodinu (já přikrývám fresh folií a dávám do trouby na 30 stupňů).
- Než těsto vykyne, nadrobno nakrájejte mozzarellu a nadrobte balkánský sýr. Směs promíchejte a přidejte pár kousků másla o velikosti hrášku.
- Vezměte 1/2 těsta a vyválejte silnější placku. Doprostřed dejte 1/2 směsi sýrů.
- Přitáhněte kraje a vytvořte takový “balíček“, který prsty dobře zamačkejte, aby zanikly všechny mezerky.
- Popraště moukou, přeneste na plech s pečícím papírem a opatrně balíček rukama “umačkávejte“, až vytvoříte kulatou placku, vysokou asi 1 cm. Všude by měla být stejně tlustá.
- Potřete žloutkem s mlékem a dejte do trouby. Bude hotovo asi za 5-10 minut. Nepečte však moc dlouho, ať se chačapuri nevysuší. Vyndejte, když zezlátne.
- Po vyndání z trouby potřete kostičkou másla a přiklopte poklicí, aby to “navlhlo“ (neměla jsem tak velkou poklici, tak jsem schovala chačapuri pod dortovou formu).
- Padávejte samotné jako sváču, jako přílohu k polévce nebo salátu. Nejlepší je jíst Chačapuri zatepla.
Původní recept ZDE
A co s druhou 1/2 těsta?
Právě jsme dojedli, moc nam chutnalo, takze jsem urcite nedelala naposledy. Diky moc za recept :)
Na kolik stupňů pecete? Děkuji a zdravím..