Chačapuri

chača

Na Chačapuri jsem nrazila v Polévkárně v Karlíně a do jeho (jejich?) chuti jsem se naprosto zamilovala. Půjčila jsem si proto recept od pana Cuketky a vyzkoušela Chačapuri udělat doma. A výsledek byl perfektní!

Oproti původnímu receptu bych pozměnila množství sýrů. Příště použiju více Mozzarelly a méně Balkánského sýra, protože mám radši méně slanou variantu. Toto pozměněné množství uvádím již níže v popisu.

chača

Co je to Chačapuri a s čím se dá dělat?

Chačapuri je vlastně taková plněná placka, původně z Gruzie. Sýrová varianta mi chutná asi nejvíc, ale dá se dělat na různé způsoby. Ve zmíněné Polévkárně dělají Chačapuri třeba s mletým masem nebo fazolemi. Já bych se nebála ani špenátu nebo žampionů a sýrovou variantu bych kidně udělala s Brynzou či kozím sýrem.

chačap

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

  • 500g hladké mouky
  • 125 ml vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 60g rozpuštěného vlažného másla
  • 5g instantního droždí
  • Lžička soli
  • 100g balkánského sýra
  • 250g mozzarelly
  • Žloutek a troška mléka na potření

JAK POSTUPOVAT?

  1. Smíchejte mouku, sůl a droždí.
  2. Doprostřed vytvořte ďůlek, do kterého nalijete mléko. Do mléka shrňte trochu mouky z okrajů a lehkým mícháním vytvořte řídkou kašičku.
  3. Dejte na pár minut do tepla a až se na kašičce udělají bublinky, můžete pokračovat.
  4. Přidejte vejce a máslo a vypracujte si hladké těsto tak, že směs vyklopíte na hojně pomoučněný val a budete hníst. (Cuketka uvádí jedno užitečné video, jak správně hníst těsto, doporučuji nezkušeným hnětačům)
  5. Poté dejte kynout asi na 1 hodinu (já přikrývám fresh folií a dávám do trouby na 30 stupňů).
  6. Než těsto vykyne, nadrobno nakrájejte mozzarellu a nadrobte balkánský sýr. Směs promíchejte a přidejte pár kousků másla o velikosti hrášku.
  7. Vezměte 1/2 těsta a vyválejte silnější placku. Doprostřed dejte 1/2 směsi sýrů.
  8. Přitáhněte kraje a vytvořte takový “balíček“, který prsty dobře zamačkejte, aby zanikly všechny mezerky.
  9. Popraště moukou, přeneste na plech s pečícím papírem a opatrně balíček rukama “umačkávejte“, až vytvoříte kulatou placku, vysokou asi 1 cm. Všude by měla být stejně tlustá.
  10. Potřete žloutkem s mlékem a dejte do trouby. Bude hotovo asi za 5-10 minut. Nepečte však moc dlouho, ať se chačapuri nevysuší. Vyndejte, když zezlátne.
  11. Po vyndání z trouby potřete kostičkou másla a přiklopte poklicí, aby to “navlhlo“ (neměla jsem tak velkou poklici, tak jsem schovala chačapuri pod dortovou formu).
  12. Padávejte samotné jako sváču, jako přílohu k polévce nebo salátu. Nejlepší je jíst Chačapuri zatepla.

chačapu

chačapur

chačapuri

Původní recept ZDE