Cheesecake s jahodovou omáčkou

cheese

Když jsem se v týdnu dívala na jeden díl pořadu Prostřeno!, se zděšením jsem zjistila, že se pořád najde spousta lidí, kteří neznají cheesecake. Soutěžící ho četli jako “chéze cáke, čís kou, číze kůký, šozé kaké…“ a představovali si zmrzlinu s polevou, sýrové sušenky a jiné dobroty, které s cheesecakem nemají nic společného.

Až už „čískejk“ znáte nebo neznáte, určitě si udělejte vanilkový s jahodovou omáčkou, protože ten je podle mě jeden z nejlepších.

cheese

 

INGREDIENCE NA KORPUS:

  • 150g máslových sušenek
  • 70g mletých mandlí
  • 50g rozpuštěného másla

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

  • 400g ricotty
  • 400g sýra Philadelphia
  • 150g krupicového cukru
  • Kůra z jednoho citronu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 velká vejce

NA JAHODOVOU OMÁČKU:

  • 500g jahod
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Cukr dle chuti
  • Lžička škrobu rozmíchaná v trošce vody

cheese2

POSTUP:

  1. V mixéru rozdrťte sušenky a mandle a propracujte je s rozehřátým máslem.
  2. Do dortové formy “skřípněte“ pečící papír a stěny vytřete máslem.
  3. Na dno dortové formy rovnoměrně namačkejte směs ze sušenek a uložte do lednice.
  4. V míse do hladka ušlehejte veškeré ingredience na náplň.
  5. Vyndejte z lednice formu s korpusem a naneste na něj náplň.
  6. Pečte na 150 stupňů, dokud okraje nebudou zlatavé (střed se bude lehce chvět).
  7. Po vyjmutí z trouby nechte chladnout ve formě. Následně okraje uvolníte od stěn pomocí nože.
  8. Uložte do lednice a nechte chladit.

JAHODOVÁ OMÁČKA:

  1. Jahody rozmačkejte vidličkou a nechte je rozvařit v hrnci.
  2. Oslaďte dle chuti, přidejte šťávu z citronu a rozmíchaný škrob.
  3. Nechte +10 minut provařit a je hotovo.

TIP: Cheesecake podávejte vychlazený s čerstvými jahodami a omáčkou, která můžebýt teplá nebo studená.