Žampionové miniquiche

ž

Žampionové miniquiche jsou super na zobání doma u televize i jako sváča na výlet. Jdou také připravit klasicky jako velký koláč, ale sami uznáte, že těmto malým koláčkům prostě nejde odolat.

ž

INGREDIENCE NA TĚSTO:

  • 250g hladké mouky
  • 85g másla
  • 1 vejce
  • Lžíce studené vody (nebo více podle potřeby)
  • Lžička soli
  • Tymián a pepř

NA NÁPLŇ:

  • 1 červená cibule
  • 250g žampionů
  • 100g slaniny
  • 2 vejce
  • Smetana 12%
  • Tymián, pepř, sůl
  • Strouhaný sýr (např čedar/gouda, nebo gouda/parmazán)

ž2

PŘIPRAVTE SI TĚSTO:

  1. Ve velké míse propracujte mouku smíchanou se solí a kořením a máslo, až vznikne sypká hmota.
  2. Přidejte vejce a dle potřeby vodu.
  3. Znovu propracujte – vznikne hladké tvárné těsto, které zabalíte do fresh folie a uložíte do lednice.

POSTUP NA NÁPLŇ:

  1. Cibuli pokrájejte na drobno, žampiony oloupejte a pokrájejte na tenké plátky a slaninu nakrájejte na malé kousky.
  2. Na trošce olivového oleje nechte sklovatět cibulku a přidejte žampiony a slaninu.
  3. Osolte, opepřete a nechte na pánvi, dokud se slanina nezačne kroutit a cibulka zlátnout. Poté podlijte 1/2 smetany a nechte krátce provařit. Přidejte koření.
  4. Odstavte ze sporáku a nechte chladnout.

PŘEDPEČTE SI TĚSTO:

  1. Vyndejte těsto z lednice a na pomoučněném valu vyválejte zhruba na 3 mm.
  2. Sklenicí vykrájejte kolečka a vyložte s nimi dna forem na muffiny (pokud máte jinou než silikonovou, předem ji vymažte máslem).
  3. Dna propíchejte vidličkou a dejte péct na 220 stupňů, pouze na pár minut (před vyndáním budou lehce nazlátlé).

DOKONČETE MINIQUICHE:

  1. V míse rozšlehejte 2 vejce s ezbylou smetanou, můžete dosolit a dokořenit a promíchejte s lehce vychladlou žampionovou směsí.
  2. Naplňte předpečené košíčky, posypte sýrem a pečte dozlatova na 220 stupňů.

Podávat je můžete teplé i studené.

ž3