Čokoládové tartaletky s jahodami

tarta

Až budete večer u televize myslet na něco sladkého, možná se vám budou hodit malé čokoládové tartaletky. Dělala jsem je s hořkou čokoládou a jahodami, ale každý si může zvolit takové ovoce, jaké má rád. Navíc jdou udělat i zdravěji a to tak, že mouku nahradíte celozrnnou a cukr třtinovým. Jako náplň se pak hodí třeba tvaroh s citronovou kůrou, vanilkou a ovocem.

tarta

INGREDIENCE NA TĚSTO:

  • 150g hladké mouky
  • 70g cukru krupice
  • 70g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce vody
  • Lžička vanilkového extraktu

NÁPLŇ:

  • 150g kvalitní hořké čokolády
  • 150ml smetany na šlehání
  • 20g másla
  • Jahody

tarta1

POSTUP – TĚSTO A KORPUSY:

  1. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto a uložte ho na hodinu do ledničky.
  2. Vychlazené těsto vyválejte (cca na 3 mm) a skleničkou vykrájejte kolečka.
  3. Vykrájenými kolečky vyložte formičky na muffiny a propíchejte dno vidličkou (já dno ještě potírám marmeládou).
  4. Pečte cca 12 minut při teplotě 180 stupňů.

NÁPLŇ:

  1. Přiveďte smetanu k varu a odstavte ze sporáku.
  2. Do smetany nalámejte čokoládu a pečlivě míchejte až do rozpuštění.
  3. Na závěr vmíchejte máslo.

SESTAVUJEME TARTALETKY:

  1. Upečené košíčky naplňte tekutou čokoládou a navrch poklaďte nakrájenými jahodami.
  2. Skladujte v lednici, kde čokoláda lehce ztuhne. Vydrží až několik dní, pokud je dobře schováte a nikdo je nesní :) Na závěr můžete posypat ještě strouhanými ořechy.

tarta2