Pomerančový dort

pomeranč

Pomerančový dort, který chutná doopravdy po pomerančích. Inspiraci jsem našla v Apetitu. Jestli ho jednou upečete, věřte, že ne naposledy!

pomeranč

INGREDIENCE NA GLAZOVANÉ POMERANČE:

  • 2 pomeranče
  • 350g cukru
  • 400ml vody

INGREDIENCE NA KORPUS:

  • 150g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 150g mletých mandlí
  • 3 vejce
  • 150g cukru krupice
  • Lžička vanilkového extraktu

INGREDIENCE NA KRÉM:

  • 400 ml mléka
  • 100g cukru
  • 1 sáček vanilkového pudingu
  • Šťáva a strouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • 200g másla
  • Lžička mleté skořice

pomeranč2

POSTUP NA GLAZOVANÉ POMERANČE:

  1. Pomeranče nakrájejte na tenké plátky a dejte je vařit do vody smíchané s cukrem.
  2. Přiklopené vařte 20 min. Poté vyjměte nejkrásnější pomeranče (asi 10 koleček).
  3. 75 ml cukrové vody rozmixujte se zbylými pomeranči a nechte chladnout.

pomeranč4

PŘÍPRAVA KORPUSU:

  1. Předehřejte troubu na 165 stupňů a vyložte si kulatou formu pečícím papírem.
  2. Na dno formy poklaďte glazované pomeranče.
  3. Promíchejte mouku, prášek do pečiva a mandle, přimíchejte rozšlehaná vejce, vanilkový extrakt, cukr a rozmixované pomeranče.
  4. Těsto navrstvěte do formy a pečte cca 50 min (vyzkoušejte špejlí.
  5. Po upečení nechte chladnout.
  6. Až korpus vychlane, vyklopte ho “vzhůru nohama“ tak, aby pomeranče byly na vrchu.

PŘÍPRAVA KRÉMU:

  1. Z mléka, cukru a pudingu uvařte hustý krém.
  2. Po vychladnutí vmixujte změklé máslo, skořici, pomerančovou kůru a šťávu.
  3. Nechte vychladit.

SESTAVENÍ DORTU:

  1. Pokud se vám povede, rozdělte dort podélně na 3 díly (mně se povedlo na 2).
  2. Každou vrstvu pokapejte zbylou cukrovou vodou, ve které se vařily pomeranče a potřete silnou vrstvou krému.
  3. Po sestavení dortu ještě pokapejte cukrovou vodou horní, pomerančovou část – bude se lesknout.

pomeranč3