Domácí pizza

pizza

Včera se u nás doma nesla večeře v italském duchu. Jako opálený pizzař Vinčenzo jsem si vyhrála s šunkovou pizzou se žampiony, klasicky na rajčatovém základu a s tuňákovou pizzou na smetaně. Na pizze je kouzelné to, že snese všechny chutě, které máte rádi.

pizza

INGREDIENCE NA TĚSTO (vyjde na 3 pizzy):

  • 600g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 100 ml olivového oleje
  • 250 ml vlažné vody
  • Lžička soli
  • Lžička cukru

CO JSEM POUŽILA NA ŠUNKOVOU PIZZU:

  • 2 stroužky česneku rozmixované v pár lžících oleje s čerstvou bazalkou – první vrstva na potření těsta
  • Rajčatové sugo – druhá vrstva na potření těsta
  • 100g strouhaného tvrdého sýra
  • 100g nakrájené šunky
  • 125g oloupaných žampionů krájených na plátky

CO JSEM POUŽILA NA TUŇÁKOVOU PIZZU:

  • 2 stroužky česneku rozmixované v pár lžících oleje s čerstvou bazalkou – první vrstva na potření těsta
  • Rajčatové sugo – druhá vrstva na potření těsta
  • 100g tvrdého strouhaného sýra
  • Tuňák (např. RioMare v olivovém oleji)
  • Červená cibule nakrájená na tenká kolečka
  • 30% smetana na zalití (dle uvážení, nesmí to “plavat“)

pizza2

VYRÁBÍME TĚSTO:

  1. Vypracujte vláčné těsto ze všech uvedených ingrediencí
  2. Misku s těstem překryjte fresh folií a dejte na teplé místo, kde bude 45 min kynout až na dvojnásobek (já dávám kynout do trouby na teplotu 40 stupňů)
  3. Po 45 minutách těsto vyndejte a znovu propracujte.
  4. Opět zakryjte freshfolií a nechte 15 minut dokynout.

PŘIPRAVUJEME PIZZU:

  1. Rozdělte těsto na 3 stejné díly.
  2. Z každého dílu vyválejte kolo o průměru cca 30 cm.
  3. Položte těsto na plech vyložený pečícím papírem a lehce posolte.
  4. Potřete těsto uvedenou česnekovou pastou a dál přidejte ingredience dle chuti. Při pizze na červeném základu začínejte česnek-sugo-sýr-další ingredience, při přípravě pizzy na bílém základu dávejte česnek – sýr – další ingredience – zakapat smetanou.
  5. Pečte při teplotě 180 stupňů. Pizza je připravena k vyndání, když má zlatavé okraje a při nadzvednutí okrajů je zespoda hotová.
  6. Po dopečení můžete posypat oreganem a ozdobit čerstvou bazalkou.

PIZZA3