Dort potahovaný fondánem

dortík

Dcera mojí kolegyně slavila páté narozeniny a přála si veselý holčičí dort. Chtěla jsem vsadit na jistotu a proto jsem se rozhodla koupit cukrářskou potahovací hmotu (fondán) přímo v cukrářských potřebách. Cenově je dostupný (1 kg vyjde cca na 140 Kč), perfektně se s ním potahuje i tvaruje a dá se obarvit na jakoukoliv barvu, protože se prodává čistě bílý.

dortík

TIPY NA PRÁCI S FONDÁNEM:

Doporučuji barvit fondán gelovými barvami, případně, pokud chcete použít sypké, rozpustěte je před použitím v kapce vodky. Stejným způsobem barvu upravte, pokud se rozhodnete na potažený dort malovat štětcem. Barvu vždy rozpusťte ve vodce, která se rychle odpaří a barvičky budou perfektně držet.

Před potažením vyválejte fondán na toušťku asi 3 mm. Nejlepší je, obalit si val fresh folií a s tou poté hmotu přenést na dort. Máte jistotu, že zůstane hladká a cestou se neroztrhne.

Pokud budete potřebovat fondán podsypat, aby se nelepil, použijte škrob. Dá se použít i moučkový cukr, ale váže na sebe vodu a dort vám potom může v lednici snáze navlhnout.

Až se rozhodnete aplikovat ozdoby, je dobré místo kontaktu lehce navlhčit, opět vodkou, která se velmi rychle odpaří. Vodka se bude hodit i v případě, že budete chtít mít dort lesklý – potřete ho!

Před potažením dortu je potřeba potřít dort máslovým krémem, aby fondán nevysychal a dobře držel. Pod fondán nedoporučuji použít jiný krém, než právě máslový.

A teď vzhůru do práce:

dort

Kromě uvedených ingrediencí budete potřebovat ještě cca 0,5 kg cukrářské potahovací hmoty, potravinářské barvivo, marmeládu a asi panáka vodky.

INGREDIENCE NA KORPUS:

  • 180g hladké mouky
  • 160g moučkového cukru
  • 1 kypřící prášek
  • 4 vejce
  • 2 panáky rumu

POSTUP PEČENÍ KORPUSU:

  1. Předehřejte s troubu na 175 stupňů a vysypte si formu hrubou moukou.
  2. Ušlehejte sníh z bílků a vmíchejte cukr.
  3. Opatrně všlehejte žloutky a oi lžících přidávejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.
  4. Nakonec vmíchejte rum, nalijte těsto do formy a pečte přibližně 25 minut (vyzkoušejte špejlí – až na ní nic nebude ulpívat, je hotovo!)

INGREDIENCE NA VANILKOVÝ KRÉM:

  • 2 balení vanilkového pudingu
  • 0,5l mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 160g cukru
  • 300g másla

POSTUP PŘI TVORBĚ KRÉMU:

  1. V hrnci smíchejte cukr, mléko a puding
  2. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, až bude hmota táhlá a tužší.
  3. Odstavte a posypte povrch vanilkovým cukrem. Nechte chladnout.
  4. Po vychladnutí šlehačem všlehejte máslo a krém je hotov.
  5. V ledničce hodně tuhne, můžete ho tam ale na chvíli vychladit, aby se s ním lépe pracovalo.
  6. Pokud děláte krém na dětskou oslavu, jako já, můžete ho rozdělit na několik částí a obarvit barvivem, děti milují barevné jídlo!

SESTAVUJEME DORT:

  1. Podélně rozkrojte korpus, nejlépe 2x, abyhcom měli 3 části
  2. Každou vrstvu dospod potřete marmeládou (např. jahodovou) a na marmeládu navrstvěte krém.
  3. Když tímto způsobem sestavíte dort zpět, potřete ho ze všech stran vrstvou krému a dejte do lednice zatuhnout (alespoň na 30 minut).
  4. Vyndejte z lednice a potřete ještě jednou, případně pouze uhlaďte. Opět dejte zatuhnout.
  5. Když je dort potřený, potáhněte ho vyváleným fondánem (viz TIPY NA PRÁCI S FONDÁNEM).
  6. Fondán co nejlépe uhlaďte a ořízněte okolo dortu.
  7. Tvarujte ozdoby podle fantazie, nebo fondán pokreslete štětcem a barvivem. Fantazii se meze nekladou a fondán vám dává hodně prostoru se vyblbnout.
  8. V lednici skladujte v krabici, abyste ochránili fondán před vlhkem, Nemá ho rád.

fondán