Babiččin jablečný štrůdl

štrůdl

Dnes vám posílám recept na štrůdl, nebo jakýkoliv jiný ovocný závin, poctivě vyzkoušený mojí babičkou. A mnou poctivě snědený.

štrůdl

INGREDIENCE NA TĚSTO:

  • 450g hladké mouky
  • 250g másla
  • 150 ml vody
  • Špetka soli

PŘÍPRAVA TĚSTA:

  1. Máslo rozdrobte na kousky a propracujte s moukou
  2. Přidejte studenou vodu a špetku soli a ze směsi vytvořte hladkou hmotu
  3. Před dokončováním štrůdlu nechte půl hodiny odležet

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

  • Jablka (nebo tvaroh a povidla,rybíz, meruňky, švestky nebo jiné ovoce)
  • 80g rozinek předem namočených v rumu
  • Hrst nasekaných mandlí nebo jiných ořechů
  • Skořice
  • Cukr krupice (množství podle kyselosti jablek)
  • Trošku strouhanky
  • Rozšlehané vejce na potření

POSTUP:

  1. Jablka nastrouhejte nahrubo (a vyždímejte šťávu – ne úplně všechnu), nebo nakrájejte na plátky
  2. Rozdělte těsto na 2 díly a vyválejte 2 obdélníkové placky, tlusté asi 3 mm
  3. Těsto poprašte strouhankou (3 cm od krajů nechte volné).
  4. Poklaďte jablky, které posypte cukrem, skořicí, ořechy a rozinkami
  5. Tři okraje potřete vajíčkem a nepotřenou stranou zaviňte
  6. Potřete “rukáv” rozšlehanými vejci a na několika mstech propíchejte, aby štrůdl nepopraskal. Jemně posypte ořechy.
  7. Pečte na pečícím papíru při teplotě 250 stupňů po dobu 5 minut a poté na 200 stupňů cca 30 minut, dokud není štrůdl růžový.

štrůdl2