Pařížský dort s banány a čokoládou

pařížák

Na přání jsem tento víkend popekla dort s pařížskou šlehačkou, banány a čokoládou. Je to můj nejoblíbenější dezert s pařížskou šlehačkou, nejen proto, že kombinace banánů a hořké čokolády je prostě neodolatelná. Zkuste sami! A nebojte se, příprava není žádná věda, i když se to tak možná na první pohled zdá.

pařížák

V receptu mám 40% šlehačku, ale u nás prostě nebyla k sehnání a tak jsem si potvrdila, že to jde i s tou 33%. Pařížskou šlehačku doporučuji připravit den předem, aby byla pořádně vychlazená.

INGREDIENCE NA PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKU:

  • 3x smetana na šlehání (nejlépe 40%)
  • 300g hořké čokolády

INGREDIENCE NA KORPUS:

  • 150g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 200g cukru krupice
  • 7 lžic vody
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • Lžička prášku do pečiva
  • 70g mletých ořechů
  • Špetka soli

INGREDIENCE NA POLEVU:

  • 200g hořké čokolády
  • 6 lžic vody
  • Lžíce másla
  • 3 lžíce smetany
  • 3 banány

PŘÍPRAVA PAŘÍŽSKÉ ŠLEHAČKY:

  1. V hrnci na mírném ohni ohřívejte smetanu spolu s rozlámanou čokoládou, dokud se čokoláda nerozpustí.
  2. Přiveďte směs k varu a vařte po dobu 1 minuty.
  3. Asi na 2 minuty odstavte a poté opět přiveďte na minutu k varu. Ještě jednou zopakujte.
  4. Poté nechte šlehačku vychladnout a do druhého dne umístěte v lednici.
  5. Druhý den, po vychladnutí upečeného korpusu, vyjměte šlehačku z lednice a okamžitě šlehejte, dokud nebude hmota tuhá (nebude se jednat o nadýchanou šlehačku, ale o opravdu TUHÝ krém)

PŘÍPRAVA KORPUSU:

  1. Žloutky s cukrem a vodou vyšlehejte do pěny a přidejte olej.
  2. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao, ořechy a špetku soli.
  3. Do směsi opatrně vmíchejte poctivě ušlehaný sníh.
  4. Pečte ve vysypané formě 20 minut na 180 stupňů.
  5. Poté nechte úplně vychladnout.

SESTAVOVÁNÍ DORTU:

  1. Vyjměte korpus z formy a formu umyjte.
  2. Po umytí formy vložte korpus zpět.
  3. Poklaďte korpus podélně rozkrojenými banány a celé to překryjte šlehačkou. Povrch šlehačky uhlaďte a dejte vše chladit.
  4. Po 1-2 hodinách začněte připravovat polevu.
  5. POLEVA: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu spolu s vodou. Po rozpuštění přidejte máslo a smetanu a nechte chladnout až na teplotu okolo 30-ti stupňů.
  6. Když je dostatečně vychladlá, vyjměte dort z formy a potírejte rovnoměrně polevou.
  7. Před podáváním skladujte v lednici.