Bábovka s mandlemi a čokoládou

babovka

Recept je postaven na základech královské bábovky, kterou jsem našla v kuchařce mojí babičky. Je vláčná, lehce sladká a krásně v ní křupou mandle. Nezapomeňte poprášit moučkovým cukrem – nejlépe s vanilkou.

babovka

INGREDIENCE:

  • 4 vejce
  • 300g cukru
  • 100g másla
  • 100g mletých mandlí
  • 50g nahrubo strouhané mléčné čokolády
  • 300g polohrubé mouky
  • Kypřící prášek
  • 250 ml smetany
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP:

  1. Žloutky, cukr a rozpuštěné máslo utřete do hladké hmoty a přidejte mleté mandle a čokoládu.
  2. Přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, vmíchejte smetanu
  3. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho zapracujte do těsta.
  4. Ve vymazané a vysypané formě pečte na 175 stupňů cca 45 minut (ke konci zapíchněte špejli – pokud na ní nic neulpí, je hotovo).
  5. Po úplném vychladnutí vyklopte bábovku z formy a popraště moučkovým cukrem (já požívám moučkový s vanilkou)

TIP: Správně vyšlehaný sníh poznáte tak, že po otočení nádoby dnem vzhůru drží jako přibitý. Šlehejte ho z vychlazených bílků.

Na poprášení bábovky je ideální moučkový vanilkový cukr. Jak ho získat? Do zavařovací sklenice dejte moučkový cukr, nalámejte do něj vanilkový lusk, zavřete a nechte několik dní uležet.

bábovka2