Velikonoční beránek od maminky

 

DSC_8146

Dělím se s vámi o recept na beránka, který mám od své maminky. Hodně štestí při pečení a veselé Velikonoce!

DSC_8140

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek pískového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky (nebo pro lepší výsledek dortové hladké mouky)
  • 1 kypřící prášek
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • Kůra z jednoho citronu
  • 3 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • Vanilka z jednoho lusku
  • sádlo na vymazání formy + hrubá mouka

POSTUP:

1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte máslo, obsah vanilkového lusku, mléko a vejce.

2. Vypracujte hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané kameninové oboustranné formy. Plňte “oblčejovou” stranu formy a to až 4 mm pod okraj. Přiklopte druhou částí formy.

3. Na 180 stupňů pečte 40-60 min. Jestli je beránek hotový, ověřte vpíchnutím špejle. Pokud na ní nic neulpí – je hotovo.

4. Po vyjmutí formy z trouby zabalte do vlhké utěrky a nechte odstát do úplného vychladnutí (nebo, pokud je zasněžené počasí jako letos, stačí nechat beránka chladnout za oknem).

5. Opatrňe vyklopte, postavte na servírovací talíř, poprašte beránka cukrem a místo očí zapíchněte hřebíčky. Na krk uvažte mašli a máte hotovo!

DSC_8152

PS: Pokud vám občas nejde beránek vyklopit, přečtěte si moje rady, které mi většinou pomohou. Jak vyklopit beránka najdete TADY.