Red velvet s borůvkami

velvet

Red velvet je dort původem z New Yorku, ale u nás doma také patří k těm nejoblíbenějším. Svojí charakteristickou červenou barvu získává potravinářským barvivem, ale jde to i přírodně – červenou řepou. Vyberte si sami, jaký způsob je vám milejší.

velvet

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1 a 1/2 hrnku oleje
  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce pravého kakaa
  • Lžíce kypřícího prášku
  • 1 hrnek podmáslí
  • 3 vejce
  • Červené potravinářské barvivo / řepa
  • Lžička octa
  • Lžička vanilky

NA KRÉM:

  • 450 g Ricotty
  • 3 hrnky moučkového cukru
  • 220 g másla
  • Špetka vanilky
  • Na ozdobení borůvky

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si vymaznou formu na dort.
  2. V míse promíchejte mouku, cukr, sůl, kakao a kypřící prášek.
  3. V jiné míse smíchejte olej, podmáslí, vejce, barvivo, ocet a vanilku.
  4. Suchou část smíchejte s tou mokrou a spojte do hladkého těsta.
  5. Pečte 30-40 minut (vyzkoušejte špejlí – když je hotovo, nic se na ni nelepí).
  6. Připravte krém: Šlehačem utřete Ricottu, máslo, cukr a vanilku. Dejte na chvilku ztuhnout do ledničky.
  7. Vychladlý korpus potřete silnější vrstvou krému a poklaďte na něj borůvky. Můžete zalít želatinou.

TIP: pokud byl korpus vyšší, podélně ho rozkrojte a krém naneste mezi jednotlivé vrstvy spolu s borůvkami.

-> mnou použitý hrnek měl 250 ml