Citrusové muffiny

citrusy

Citrusové muffiny se pyšní svěží, lehce kyselou příchutí. Výborně se k nim hodí poleva z Ricotty, kterou jste se naučili při pečení malinových dortíčků. Pokud chcete polevu trošku obměnit, místo Ricotty použijte plnotučný tvaroh ve vaničce. Poleva bude tvárnější, spíš krémová, a můžete si s ní více hrát.

citrusy

INGREDIENCE NA CITRUSOVÉ MUFFINY

  • 280 g hladké mouky
  • 1 větší lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • Špetka soli
  • 115 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 85 g rozpuštěného zchlazeného másla
  • Jemně nastrouhaná kůra z 1,5 pomerančů, 1 limetky a 1 citronu
  • Hoblinky citrusové kůry na ozdobení

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů a připravte si košíčky a formičky
  2. Do mísy prosejte mouku, sůl, prášek do pečiva a sodu. Vmíchejte cukr.
  3. Ve vedlejší míse prošehejte vejce s jogurtem, máslem a citrusovou kůrou.
  4. Opatrně spojte obě části a plňte těstem košíčky. Těsto je hodně tuhé, to je v pořádku, nebojte se proto plnit košíčky výš než do 3/4 – díky tuhé konzistenci nemá tendenci přetékat.
  5. Pečte 20 minut a po vychladnutí naneste polevu, kterou dozdobíte hoblinami citrusové kůry.