Pórkový quiche

kyš

Tento franouzský slaný koláč (čti “kyš”) se hodí k snídani, svačině, obědu i večeři. Je výborný teplý i studený a dá se dělat na milion způsobů. Já ho tentokrát dělala s pórkem a houbami.

kyš

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA TĚSTO:

  • 280 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky bílého octa
  • 2 lžíce ledové vody
  • Sůl, pepř, tymián

NA NÁPLŇ:

  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 3 stroužky česneku
  • 5 žampionů
  • 100 g kuřecí šunky
  • Parmazán (nebo jiný výrazný sýr)
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 vejce
  • Pepř, sůl, mletý kmín

PATLÁME TĚSTO:

  1. Z hladké mouky a studeného másla vyvořte sypkou směs.
  2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto zabalte do fresh folie a uložte do ledničky.

TVOŘÍME NÁPLŇ:

  1. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a nechte sklovatět na kapce olivového oleje spolu se šunkou nakrájenou na plátky a pokrájenými žampiony.
  2. Po chvilce přidejte pórek nasekaný na menší kusy a prolisujte česnek.
  3. Ochuťte pepřem, solí a mletým kmínem.
  4. Když je směs hotová, promíchejte se zakysanou smetanou a nechte chladnout.
  5. Po vychladnutí spojte s vyšlehanými vejci.

DOKONČUJEME:

  1. Těsto vyválejte na pomoučněném valu cca na 3 mm a vyložte jíím formu na koláč.
  2. Lehce propíchejte “dno” těsta vidličkou a posypejte parmazánem.
  3. Naneste pórkovou náplň a postrouhejte sýrem.
  4. Dejte do předehřáté trouby (na 220 stupňů) a pečte přibližně 30 minut ( na konci pečení bude mít quiche zlatavou barvu a bude úžasně vonět).