Cibulový koláč se slaninou a parmazánem

cibulový

Pokud se chystáte na velkou rodinnou sešlost, věřte, že sladký dort nebo koláč přinese každý. A když donesete něco slaného, třeba cibulový koláč, všichni se na to s radostí vrhnou. Tak jako u nás.

cibulový

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA TĚSTO:

  • 280g hladké mouky
  • 225g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce ledové vody
  • lžičku bílého octa
  • Sůl, pepř a tymián podle chuti

NA NÁPLŇ:

  • 500g bílé cibule
  • 500g červené cibule
  • 250g slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 250ml zakysané smetany
  • 2 vejce
  • Drcený kmín, sůl, pepř, tymián
  • Hrst strouhaného parmazánu

Troubu si předehřejte na 220 stupňů.

_____________________________________________________

PŘÍPRAVA TĚSTA:

  1. Propracujte mouku a studené máslo – vznikne vám sypká směs.
  2. Do vzniklé směsi zapracujte zbytek ingrediencí a dle konzistence přidejte vodu nebo mouku.
  3. Zabalte hladké těsto do fresh folie a uložte do chladu.

NÁVOD NA NÁPLŇ:

  1. Nakrájejte cibuli na “půlkolečka” a pomalu nechte sklovatět na kapce olivového oleje.
  2. Přidejte slaninu nakrájenou na menší kostičky, vmíchejte drcený kmín, tymián, sůl a pepř. Nechte restovat.
  3. Do směsi prolisujte 2 stroužky česneku, dobře promíchejte a dle chuti dosolte a dopepřete.
  4. Odstavte a nechte lehce vychladnout (tak, aby vám později zůstalo syrové vajíčko).
  5. Po vychladnutí vmíchejte smetanu a vejce.

SESTAVUJEME KOLÁČ

  1. Vyndejte z ledničky těsto a oddělte od něj 1/3.
  2. Zbylé 2/3 těsta rozválejte na cca 3mm tlustý plát a položte ho do formy na koláč (bohatě stačí na formu o průměru 30 cm).
  3. Těsto posypejte částí parmazánu a shrňte na něj náplň, kterou opět zasypete parmazánem.
  4. Vyválejte zbytek těsta a krájejte na proužky, které dle fantazie skládejte na koláč (mřížky, copánky, celý přikrýt – záleží na vás).
  5. Pečte dle výšky koláče, 15-35 min (na konci pečení bude mít koláč zlatou barvu).

TIP: Pokud koláč kompletně přikryjete těstem, udělejte do něj pár direk vidličkou, aby mohla unikat vzniklá pára a koláč se nenafukoval. Potřete vajíčkem.

Toto koláčové těsto vydrží v ledničce až 3 týdny. Můžete si ho připravit do zásoby :)