Masový koláč

masovej

Masový koláč patří u ás doma k nejoblíbenějším, co se týká slaných dobrot. Díky „boloňské“ náplni svojí chutí hodně připomíná lasagne.

NA TĚSTO POTŘEBUJETE:

  • 460 g hladké mouky
  • 240 g rostlinného tuku na pečení
  • 220 g másla
  • 2 vejce
  • 4 lžičky octa
  • 4 lžíce ledové vody
  • Lžička rozmarýnu a tymiánu, pepř a sůl

NA NÁPLŇ:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Červené víno
  • 4 lžíce domácího suga (nebo rajčatového protlaku)
  • 2 vejce
  • Pepř, sůl
  • Zakysaná smetana
  • Čedar
  • Čerstvá bazalka

těsto

PŘIPRAVUJEME TĚSTO

  1. Smíchejte mouku, koření, sůl a nakrájejte do ní máslo a rostlinný tuk
  2. Propracujte rukama, dokud se těsto s tukem nespojí do hrudek o velikosti hrášku
  3. V jiné nádobě vyšlehejte vejce, ocet a vodu
  4. Smíchejte oba obsahy nádob a rukama vypracujte vláčné těsto, které zabalte do potravinářské folie a uložte do lednice

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ

  1. Nakrájejte na drobno cibuli a dejte ji na rozehřátou pánev s olivovým olejem
  2. Po zesklovatění cibulky přidejte jemně nakrájenou mrkev a nechte osmažit
  3. Osolené a opepřené mleté maso, do kterého jste nastrouhali česnek, přidejte na pánev a nechte, dokud nemá hnědou barvu
  4. Podlijte červeným vínem a vše nechte vyvařit
  5. Na závěr přidejte sugo a dobře promíchejte
  6. Po vychladnutí všlehejte 1 vejce
  7. Druhá část náplně je podstatně rychlejší : Nastrouháte čedar a smícháte se zakysanou smetanou a 1 vejcem

SESTAVUJEME KOLÁČ

  1. Rozdělte těsto na 2 poloviny a první část vyválejte na pomoučněném valu
  2. Těstem vyložte (pokud není silikonová) vysypanou formu (průměr cca 33 cm)
  3. Naneste na těsto 1/2 smetanové směsi a na ní celou masovou směs
  4. Masovou směs zakryjte zbylou smetanovou směsí a posypejte nakrájenou bazalkou a strouhaným čedarem
  5. Vyválejte si druhou část těsta a zakryjte koláč. Následně ořežete přebytečné kraje
  6. Posypejte koláč troškou čedaru, několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct na 35 min na 185 stupňů (během pečení potíráte mlékem)
  7. Podávejte koláč nejlépe teplý a klidně jako hlavní jídlo. Dobrou chuť!