Narozeninoý dort

narozeninovy

Mamka slavila narozeniny a já se rozhodla naučit se domácí fondán. Není to žádná sranda! Fondán je cukrová potahovací hmota, ze které při troše šikovnosti uděláte i nějakou tu ozdobu a jako bonus jde všechno krásně obarvit. Tak hurá do toho!

narozeninovy

Pravý fondán se vyrábí tak, že svaříte stejné množství cukru a vody. Že je vše dostatečně svařeno poznáte podle toho, že když ponoříte do hmoty drátěné očko (třeba co je na metličce), udělá se blána, ze které jde vyfouknout bublina. Vše potom rychle ve vodní lázni zchladíte a začnete hníst. Hnětete a čechráte tak dlouho, dokud hmota není bílá a tuhá. Aby byla tvárnější, přidáte trošku vody a můžete tvořit….

…no mohla bych tvořit, kdyby se mi to povedlo. Bohužel je to na mě zatím asi moc vysoký level, který budu muset zdokonalit, protože se mi při chlazení všechno přilepilo ke dnu hrnce a dostala jsem to dolů až po dlouhém odmáčení. Takže pokud zatím nejste moc dobré fondánistky, stejně tak jako já, pojďte zkusit fondán falešný. Jeho chuť mi nepříde tak super, jako třeba chuť mandlovky, ale vizuální efekt splní a rodina si snad i pochutnala. Tady je návod.

NA FONDÁN POTŘEBUJETE:

  • 1 balíček želatiny (ne dortové želé!!!)
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce ztuženého tuku
  • 1 kg moučkového cukru
  • 1 dcl zlatého sirupu (kupuji v Marks&Spencer)

POSTUP PŘI VÝROBĚ FONDÁNU:

  • Želatinu si rozpusťte v 1 dcl vody
  • Promíchejte rozpuštěnou želatinu se zbytkem surovin. Můžete přidat i trošku rumu, nebo vanilky. Fondán je potom chuťově zajímavější.
  • Vypracujte hladkou hmotu a zabalte do fresh folie.
  • Uložte do ledničky, protože nejlépe se pracuje s vychlazeným fondánem

Nyní, když se chladí fondán, připravíte si těsto na korpus. Z dávky, kterou uvádím, jsem naplnila 2 formy o průměru 30 cm, jelikož jsem chtěla dort trošku vyšší.

NA KORPUS SI PŘIPRAVTE:

  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 230 g studeného másla
  • 2 hrnky vychlazeného krupicového cukru
  • 150 ml oleje
  • 4 vejce + 6 žloutků
  • 240 ml podmáslí
  • 2 lžičky vanilky, nebo rumu
POSTUP PRO KORPUS:
  • Prosejte mouku s práškem do pečiva
  • V jiné míse vyšlehejte máslo a potom přidejte cukr. Šleháme cca 4 min.
  • Do máslové směsi přidejte olej a všlehejte opatrně vejce i žloutky.
  • Vmíchejte podmáslí a vanilku/rum a spojte tekutou a suchou část.
  • Pečte na 180 stupňů, dokud není korpus hotov (cca 35 min)
Po upečení dejte korpus chladnout a připravte si zatím krém. Já jsem použila vanilkový, a musím říct, že je opravdu výborný.
NA KRÉM POTŘEBUJETE:
  • 0,5 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1 a 1/2 másla
  • 20 dkg cukru krupice
  • vanilkový cukr
JAK POSTUPOVAT:
  • Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý krém.
  • Pudink posypejte vanilkovým cukrem a nechte stydnout.
  • Po vychladnutí vyšlehejte s máslem – a krém je hotov.
Musím říct, že krém je poměrně tuhý, takže by se dal použít i na zdobení muffinů.
Když máte všechny tři části hotové, sestavte z nich luxusní dort!
  1. Rozřežete korpus podélně na několik částí a mezi jednotlivé vrstvy namažte krém. Já jsem střídala krém a domácí angreštovou marmeládu.
  2. Po naskládání vrstev oříznete po stranách do požadovaného tvaru a potřete celý dort silnou vrstvou krému.
  3. Dejte do chladu a jdeme připravit fondán.
  4. Po stole rozložte fresh fólii a položte na ní část vychlazeného fondánu. Ten opět překryjte fólií a vyválíte ho až do požadované tloušťky (nedoporučuji více než 4 mm, je opravdu dost sladký). Poté odkryjte horní fólii a spolu se spodní fólií přeneste fondán na dort.
  5. Opatrně sloupnete folii a namačkáte fondán tak, aby pokryl celý dort. Uhladíte cukrářskou kartou.
  6. Teď popusťte uzdu svojí fantazii a zdobte, barvěte, vytvářejte! Věřte, že dort bude vypadat dokonale! Jen pozor na to, že fondán nemá rád teplo. Mezi prací je proto dobré, dát ho občas do mrazáku/lednice, aby se zchladil. Tak přeju hodně štěstí :)